Omega-3 kapszulát szedett az agya miatt? Abbahagyhatja

-

Egy nagyszabású amerikai kutatás szerint ugyanis nem előzhető meg az agyműködés romlása a halolajos, omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítőkkel.


A klinikai vizsgálat öt évig tartott, 4 ezer idős ember vett benne részt. A munkát az amerikai Országos Egészségügyi Intézet finanszírozta. Ez volt az egyik legnagyobb léptékű és leghosszabb idejű projektjük.


„Az elterjedt nézetekkel ellentétben vizsgálatunk nem állapította meg, hogy az omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők rendelkeznének olyan tulajdonsággal, amely megállíthatja az agyműködés romlását” – írta Emily Chew, a Journal of Medical Asociation aktuális számában megjelent tanulmány szerzője, az amerikai Országos Szemészeti Intézet társigazgatója.

A halolaj gazdag omega-3 zsírsavakban, és kimutatták, hogy a rendszeresen lazacot, tonhalat, laposhalat fogyasztók látása, szíve és agya egészségesebb, mint azoké, akik sosem esznek effélét.

A halolajtartalmú gélkapszula azonban nem rendelkezik ugyanezekkel az előnyökkel. Egy 2011-es vizsgálat kimutatta, hogy a vény nélkül kapható, omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők nem javítják az idős, szívbeteg páciensek agyának egészségi állapotát.

Az új vizsgálatot az úgynevezett makuladegeneráció okozta időskori látásromlásban szenvedő betegekkel végezték. Az átlagosan 72 éves résztvevők 58 százaléka volt nő. Véletlenszerűen választották ki azokat, akik hatóanyag nélküli szert, azaz placebót kaptak, a többiek kétféle omega-3 zsírsavat tartalmazó gélt szedtek.

Memória- és más, kognitív működést vizsgáló teszteket végeztettek el velük a kutatás elején, ezeket megismételték kettő, majd négy évvel később. A placebót és az omega-3-tartalmú gélt szedők eredményei nem mutattak különbséget – mondta a kutatás vezetője.