Ombudsman: sorozatos mulasztások miatt halt éhen a másfél éves gyermek

Fotó: MTI/Máthé Zoltán / MTI/Máthé Zoltán

-

Az ombudsman vizsgálata szerint sorozatos mulasztások és az együttműködés hiánya vezetett oda, hogy éhen halt egy gyöngyösi gyermek.


Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerint a házi gyermekorvos, a gyermekjóléti központ és a gyámhatóság sorozatos mulasztásai, szakmailag érthetetlen lépései miatt nem sikerült megakadályozni azt, hogy a szülők hosszú ideig megvonják a gyermeküktől a táplálékot.

Az elhunyt kislány szülei már a terhesség idején, majd a szülés után is visszautasították a védőnői ellátást, a gyermekjóléti központ szolgáltatásait, és a gyámhatóság idézéseire sem jelentek meg. Székely László alapjogi biztos azt is megállapította, hogy a védőnő nem követett el mulasztást.

Az Agárdon 2013 tavaszán halálra éheztetett másfél éves kislány ügyében folytatott vizsgálat lezárásában a szaktárcát kérte, hogy a megelőzés érdekében fontolja meg a védőnői szolgáltatás megtagadásának a jogszabályi rögzítését. Ezt a miniszter szükségesnek is tartotta, de intézkedés azóta sem történt.

Az ombudsman kitért az egyik szakvéleményre is, ami szerint elegendő volt, hogy a háziorvos folyamatosan egyeztetett a védőnővel, tudott a jelzéseiről, de ezt nem továbbította a gyámhatóságnak. A járási tiszti főorvos ennek ellenére nem indított a házi gyermekorvossal szemben hatósági eljárást.

Az információk szerint a házi gyermekorvos az alultáplált gyermeket hosszú ideig nem látta, csupán a szülők elmondásából értesült a kislány állapotáról. Az orvos ennek alapján tájékoztatta a gyámhatóságot, hogy a gyermek nevelését, gondozását a szülők biztosítják. Azt, hogy veszélyeztetve lenne a gyermek, csak hónapokkal később jelezte az orvos, amikor már a szülők el sem vitték a kicsit a rendelőbe. A gyámhatóság szintén hónapokig nem lépett az ügyben.


Sorozatos felelősségre vonások

A gyermekjóléti szolgálat vezetőjének megbízása megszűnt, a család- és gyermekjóléti központ vezetője és két családgondozó pedig fegyelmi büntetésben részesült a nyáron az Emberi Erőforrások Minisztériumának belső vizsgálatát követően. A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyösi Járási Hivatalának illetékes osztályvezetője pedig fegyelmi büntetést kapott, és felmentették vezetői beosztásából. A gyámügyi szakintéző maga mondott fel – írta az Index.hu.

A szaktárca feljelentést tett a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon a kislány halála miatt a vizsgálat lezárultával. A minisztérium szerint a gyámhatóság és a gyermekjóléti szolgálat jogszabálysértő mulasztásai vezettek a tragédiához, ezért feljelentést is tettek halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt.

Korábban Lázár János azt mondta, hogy jó a gyermekvédelmi törvény, annak alkalmazásában történtek hibák a gyöngyösi esetben.