"Olyan vihar jöhet, ami bekerül a történelemkönyvekbe"

Fotó: DPA / MARCUS BRANDT

-

Az Egyesült Államok keleti parti nagyvárosaiban óriási hó- és szélviharokra készülnek, a meteorológusok szerint történelemkönyvekben jegyzik majd a péntektől várható hófúvásokat.


Huszonöt-ötven centiméteres hó várható az Egyesült Államok szövetségi fővárosában, Washingtonban, valamint az ettől északabbra fekvő nagyvárosokban is.


Az emberek úgy vásárolnak, mintha hónapokra kellene raktározniuk az élelmet, a rádió- és televíziós csatornák folyamatosan arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenki készüljön fel a viharra, vásároljon be, intézzen el mindent, amit csak lehet, mert péntektől az iskolák, a közhivatalok és a közintézmények jó része zárva marad Washington DC-ben és a környékén is. Ajánlják elemes lámpák és gyertyák beszerzését, ugyanis áramkimaradások várhatóak.

Az óriásvihar első jelei azonban már szerdán este megérkeztek a fővárosba, ahol közlekedni is csak lépésben lehetett a hó és a jég miatt. Egyedül Virginiában (amely a Potomac déli partján, a fővárossal szemben fekszik) 163 autóbalesetet regisztráltak szerda délután és este, amikor a havazás elkezdődött.

A meteorológusok számítógépes modellezéssel készített előrejelzéseik alapján arra számítanak, hogy még az eddigi legnagyobb, 1922-ben feljegyzett téli vihar pusztításait is túlszárnyalhatja a mostani. Az egész keleti parton várhatóan tízmilliókat érint a nagy vihar.