Olyan sorban állás lesz itt, mintha ingyen osztanának iPhone-t

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Van olyan bolttulajdonos, aki szerint végre kaptak egy esélyt a multikkal szemben, de azért a legtöbben nem örülnek, hogy ezentúl vasárnap magányosan kell várniuk a vevőket, ha nem akarnak bezárni. A plázákban éjjeli műszakkal kompenzálnak, a virágboltosokkal pedig durván kiszúrt a törvény. Kisboltosokat látogattunk az utolsó "nyitva tartós" vasárnap.


Balázs Ágnes 38 éve van a szakmában, a fővárosi VII. kerületi Akácfavirágot minden vasárnap kinyitotta. Már akkor is megérte neki, ha csak 2-3 szál rózsát, vagy pár csokor tulipánt adott el, ráadásul egyszerűen megszokta, hogy vasárnap is bejön és kiszolgálja a vendégeket. Március 8-án, a nagyobb üzletekre vonatkozó vasárnapi tilalom előtti utolsó önfeledt vasárnap nem volt ideje keseregni: nemzetközi nőnap, napfényes, majdnem tavasz, sorban álltak a vevők.„Utálhatja a virágot, aki ezt kitalálta”

A virágboltok teljes létszámmal ezentúl reggel 6 és 12 között tarthatnak csak nyitva vasárnap, dél után már csak a tulajdonos állhat a pult mögött, az alkalmazottak nem. Az új szabályozás átgondoltságát jól jellemzi, hogy a törvényalkotók például nem gondoltak arra, hogy anyák napja mindig vasárnapra esik. De van olyan év, hogy a nőnap, a Valentin-nap, és még a halottak napja is vasárnap, márpedig ez a négy nap a virágboltosok igazi ünnepe. Ilyenkor akár egy egész heti bevétel összejön pár óra alatt. És délig biztosan nem lehet lezavarni a műszakot. Balázs Ágnes sok évtizedes tapasztalata szerint az anyák napi virágért sem vasárnap reggel hétkor megy le senki, hanem ebéd után, esetleg estefelé, egy wellness hétvégéről vagy a telekről hazafelé.

„A nőnap forgalma többszöröse egy átlagos vasárnapnak, ezt a hajtást a tulajdonos nem bírja egymaga, még akkor sem, ha gyakorlott, ügyes és nagyon pörög. Egyszerűen lehetetlen” – mondja Balázs Ágnes, aki többször is hangsúlyozza, hogy több kollégájával beszélt már a vasárnapi zárva tartásról. Szerinte minden virágboltos egy véleményen van: a törvény kiötlői soha nem láttak még virágboltot, vagy ha mégis, hát nagyon utálhatják a virágot.

„Rengeteget kell dolgozni a kis masnikkal, a krepp papírral, meg a díszítéssel, a virágkötés nagyon időigényes. Nem annyi, hogy csak betekerjük a papírba, vagy a celofánba, aztán vigyék. Ha egy nagyobb csokrot kér valaki, nem egy szál virágot zöld nélkül, az időbe telik. A vevők meg általában türelmetlenek, sietnek, és ha az egyik sorban álló vásárló elunja magát, és inkább úgy dönt, hogy csokor helyett vesz egy doboz bonbont a kisboltban, a virágos máris veszít egy vevőt.” Már előre sejti, mi lesz novemberben: ha ezentúl csak a tulajdonos dolgozhat vasárnap.


Halottak napján akkora lesz a sor egy-egy virágbolt előtt, mintha iPhone-t osztogatnának, ingyen.

Aki kapott egy esélyt

Egy fővárosi Dob utcai vegyesbolt, a Nazsi Abc tulajdonosa is egyedül fogja vasárnaponként vinni a boltot, hogy nyitva maradhasson. Itt amúgy sincs nagy forgalom, a rácsos ajtó mögött pár polc és néhány hűtő, ennyi a bolt, ez nem az a nonstop, ahova a bulinegyedet megszálló brit legénybúcsúsok járnak drága cidert, meg Londonból ismerős sajtokat venni.

„Szeretnék megnősülni is, de nem találtam még senkit. Most legalább van még egy nyomós indokom a párkeresésre” – nevet, amikor szóba kerül, hogy miért nem tud családi segítséget kérni a vasárnapi műszakhoz senkitől. Neki egyébként a vasárnap eddig is jobban ment, mint egy átlagos hétköznap, és örül neki, hogy ezentúl valamivel talán még nagyobb lesz a forgalom, „ha nincs a nyakán a Spar és a CBA”. Persze ehhez az is kell, hogy a környékbeliek a led-fényben úszó szupermarketek helyett beérjék a félhomályos kis bolttal is.

„Senkit nem zavart, amikor a körúton sorra mentek csődbe a kisboltok, a szabók, meg a zöldségesek, mindenki annak örült, hogy Tesco Express nyílt a sarkon. Talán majd most egy kicsit fordul a kocka, és a magyar vállalkozások is kapnak egy apró esélyt” – mondja, de azért rögtön hozzá is teszi, hogy ehhez az kell, hogy az emberek ne legyenek olyan előítéletesek a kis maszek boltokkal szemben. Mert szerinte hiába nyit ki vasárnap, amíg az emberek a tévéreklámokból tájékozódnak, esélye sincs a multikkal szemben.A plázákban éjszakázni fognak hétköznaponként

A bevásárlóközpontokban is vegyes a kép. A budapesti plázák ugyan szinte kivétel nélkül nyitva maradnak március 15. után is (csak jó néhány nagyobb üzletbe nem lehet majd betérni), az utolsó önfeledt vásárlós vasárnap délelőtt mégis akkora volt a tömeg az Árkádban, mintha aranyvasárnap lett volna, vagy négy-öt békemenet szállta volna meg a plázát. Hogy milyen lesz majd egy vasárnap a korlátozás után, azt pontosan senki nem tudhatja. Jelen állás szerint a mozik nem húzzák le a rolót, az éttermek és a kávézók is kinyitnak, sőt azok a kisebb boltok, butikok is, ahol a tulajdonosok bejönnek dolgozni.

Már ha nem magányosan kell üldögélniük a pult mögött. Ha ugyanis nem lesz elég vásárló (mint ahogy az utolsó vasárnap sem a kisebb boltokat lepték el az emberek), akkor a kávézóknak sem éri meg nyitva tartaniuk, ha pedig egy kávét sem lehet majd nézelődés közben meginni, akkor senki nem téved be, így egyetlen butik sem nyit ki. A kör bezárult.

Azért olyan is akad, akinek kifejezetten tetszik, hogy nem kell ezentúl vasárnap dolgoznia. Az Árkád egyik magyar tulajdonú, kisebb ruhaboltjának üzletvezetője szerint vasárnap végre lesz idő a pihenésre, és amúgy sem várható jelentős forgalom-visszaesés, hiszen a legtöbb ember eddig sem csak azért vett ruhát, mert nem jutott eszébe jobb program a hétvégén a vásárlásnál.Több eladónak és tulajdonosnak viszont nem tetszik, hogy a legtöbb pláza azzal reagált a szabályozásra, hogy hosszabb nyitva tartásra kötelezte a boltokat hétköznaponként. Egy héten háromszor – csütörtökön, pénteken és szombaton – így egy órával tovább tartanak nyitva.


Reggel tíztől este tízig leszünk bent. Ha valami nem stimmel, akkor akár fél 11-ig. Azért ez kicsit sok. Mi arra számítunk, hogy este 8 óra után már semmilyen vásárlónk nem lesz, és azzal fog eltelni a maradék két óra, hogy egymást nézegetjük.

– mondta például Szarvas Dániel, a Bike Ride bicikli szaküzlet egyik alkalmazottja, aki csak úgy volt hajlandó nyilatkozni, hogyha a szövegben kisípoljuk az érzelmi túlfűtöttségére utaló káromkodásokat. Szerinte ez legfeljebb a nagyobb láncoknak jó, a kicsik nem fognak profitálni abban a plusz három órában. Ő egyébként elhatározta: vasárnap biciklizni fog az erdőben. Pedig szerinte ekkor jött a legtöbb vásárló, megérte nyitva tartani.


vasárnapi bezárás, hétvégi boltbezárás, tavasz, illusztráció


Balázs Ágnes, a körúti virágbolt tulajdonosa azért irigyli a plázaboltok bérlőit. „Éppen elég harcot vívunk azzal, hogy a multik sokszor a beszerzési ár alatt hirdetnek akciókat, hogy odacsalogassák a vevőket. Ezzel lehetetlen lépést tartani. Az árdömping és a vasárnapi zárva tartás együtt már nagyon sok lesz.” A tulajdonos attól tart, hogy mivel ezentúl a szombat lesz a bevásárlónap, a vásárlók nem mennek majd el a kisebb üzletekbe, hanem ha már bemennek a plázákba, ott veszik majd meg a cserepes orchideát, meg a csokrot a nagyinak.

Mégsem teheti meg, hogy ő maga ne nyisson ki.


Ha nem akarom, hogy a vevőim elszokjanak, ha valahogy talpon akarunk maradni ebben a rettenetben, akkor most már tényleg itt élem le a maradék életemet

– mondja. Ő biztosan nem megy biciklizni, továbbra is kinyit, mert „nem engedhetjük meg magunknak, hogy azt az élő virágot, ami itt van az üzletben, kidobjuk”.