Olyan kevés lehet az elefánt, hogy a vadorzók is alig találják őket

Fotó: MTI / MTVA / EPA / MTI / MTVA / EPA

-

Szeptemberben 2 ország is bejelentheti, hogy elefántcsonttal kereskedne.


Csökken az illegális elefántvadászat mértéke Afrikában, de az orvvadászat továbbra is fenyegetést jelent a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) adatai szerint. Az orvvadászat mértéke 2006-ban kezdett növekedni és 2011-ben érte el csúcspontját. A mutatók ugyan csökkenő tendenciát mutatnak, de 2003 és 2015 között még mindig több mint 14 ezer afrikai elefántot pusztítottak el a vadorzók. Az elefántagyar törvénytelen kereskedelme 2012-ben és 2013-ban tetőzött.

Afrika egészét nézve vannak pozitívumok, de regionális szinten élesek a különbségek. Afrika déli részén továbbra is a legalacsonyabb az orvvadászat mértéke. Ez az egyetlen régió, ahol az illegálisan elejtett állatok száma nem haladta meg a természetesen elhullottakét. A mozambiki Niassa Rezervátumban azonban továbbra is magas az illegális vadászat mértéke, a Dél-afrikai Köztársaságban lévő Kruger Nemzeti Parkban pedig "aggasztó magaslatokba" szökött a legyilkolt elefántok száma.

Viszont Kelet-Afrikában zsinórban negyedik éve csökken az orvvadászat mértéke. A helyzet a kontinens középső és nyugati részén a legsúlyosabb, ahol az illegálisan leölt elefántok száma jóval meghaladja a természetesen elpusztultakét.

A kedvező adatok az összefogás és a politikai támogatás erejét mutatják - mondta a CITES főtitkára, John Scanlon. Az amerikai Vadvédelmi Társaság (WCS) munkatársa, Susan Lieberman szerint azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az orvvadászat mértékének csökkenése néhány esetben azzal függ össze, hogy az egyes populációk annyira megfogyatkoztak, hogy a vadorzók nehezebben bukkannak rá az állatokra.

Az elefántok jövője lesz az egyik fő témája a Washingtoni Egyezményhez csatlakozott országok szeptember végi, johannesburgi találkozójának. A megbeszélésen Namíbia és Zimbabwe is javasolni fogja, hogy engedélyezzék számára az - 1989 óta tiltott - elefántcsont-kereskedelmet: érvelésük szerint ez segítene fellendíteni a természetvédelmi erőfeszítéseiket.