Olvasói levélben védte Orbánt a magyar nagykövet. Megkapta a választ

-

Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet levélben reagált Jan-Werner Müller októberi publicisztikájára, melyben a Princeton politológiaprofesszora számos éles kritika mellett szélsőjobboldalinak nevezte az Orbán-kormányt. A nagykövet érvei nem győzték meg Müllert, akinek viszonválaszából kiderül, nem változott meg a véleménye.


„Magyarország: Elnézést a miniszterelnökünkért” címmel megjelent írásában Jan-Werner Müller hosszú oldalakon keresztül taglalja, miért tartja az Orbán-kormányt a háború utáni Európa első szélsőjobboldali kormányának.


A The New York Review of Booksban megjelent publicisztika Szemerkényi Réka nagykövetasszonynak sem kerülte el a figyelmét, aki a szerkesztőknek címzett levelében fejtette ki, hogy a kép, amelyet a Princeton professzora Magyarországról festett, súlyosan torzít, tele van tárgyi tévedésekkel, és drámaian félreértelmezi hazánk szerepét a menekültválságban.

Szemerkényi szerint a Fidesz bőven a jobbközép határain belül mozog, tagjai közt találhatók liberálisok és hagyománytisztelők is. Müller véleményét vészmadárkodásnak tartja, a valóság pedig szerinte az, hogy Magyarország egy teljesen átlagos, közepes méretű európai demokrácia, melynek rendkívüli kihívásokkal kell szembenéznie.

A nagykövet levele azonban nem sarkallta véleményének megváltoztatására a professzort, sőt, válaszában megerősítette azt. Müller elsőként azt rótta fel Szemerkényinek, hogy noha súlyos tárgyi tévedésekkel vádolja őt, egyet sem említ konkrétan. A politológus azt is hangsúlyozta, hogy a gyűlöletkampányok, a civil szervezetek zaklatása, a menekülteknek segítő aktivisták támadása és a halálbüntetéssel kacérkodás mind azt mutatják, hogy a Fidesz valójában szélsőjobboldali párt. És ezen az sem változtat, hogy vannak mérsékelt tagjai.

„Mint a legtöbb magyar tisztségviselő, ő is azt állítja, hogy a kormányát érő kritikák csak pártpolitikai célokat szolgálhatnak – írja a nagykövet azon vádjára, hogy cikkével Müller csak a saját politikai céljait szolgálta. – Az igazság ezzel szemben az, hogy számos pártfüggetlen szervezet, a többi között az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság és az EBESZ is aggasztónak tartja Magyarország eltávolodását a liberális demokrácia értékeitől.”