Ólomnehezéket ne tegyen a kukába, mert súly után fog fizetni

Forrás: MTI/Rosta Tibor

-

Hamarosan többet fizethet a szemétszállításért, hacsak nem pillepalackokat gyűjt. A kormány alaposan átszabta a hulladékkezelés rendszerét. De ha önnek jó az alkalmazkodóképessége, még jól is jöhet ki belőle.


Áprilistól mindenkitől az állam gyűjti be a pénzt a szemétszállításért. A kormány szerint ennek az a haszna, hogy egységes lesz a hulladékkezelés rendszere, és a vidéki kukáscégek nem mennek tönkre.


Ez annyiból igaz, hogy a ritkábban lakott településeken nagyobb költséggel járhat a szemétszállítás, mint Budapesten, miközben vidéken a tarifa jellemzően alacsonyabb, mint a fővárosban. Aggódnak is a budapestiek, hogy átcsoportosítják az ő bevételeiket vidékre, mert az új jogszabályok lehetőséget adnak erre.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közműszolgáltatásokért felelős államtitkára, Szabó Zsolt most annyit mondott, hogy az új rendszerben eltűnik az a 13 milliárd forintos veszteség, amelyet eddig mintegy 60 szolgáltató szedett össze évente. Márpedig ez csak úgy lehet, ha a profitot elveszik azoktól a cégektől, önkormányzatoktól, amelyek haszonnal tevékenykednek.

A pénzbegyűjtésre a minisztérium már megalapította a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t, amelyet az állam 500 millió forint jegyzett tőkével és 4,8 milliárd forint tőketartalékkal stafírozott ki. Ezek elég magas összegnek számítanak, és azt jelzik, hogy egyelőre felkészültek a veszteségek finanszírozására.

Az államtitkár azt ígérte, hogy a szemétszállítás nem drágul amiatt, hogy az állami cég közbeiktatódik a fogyasztók és a szemétszállítók közé, sőt, akik az előírások szerint válogatják, szortírozzák a szemetüket, még olcsóbban is jöhetnek ki.

Másrészről viszont az állami díjbeszedő arra készül, hogy a jelenlegi űrtartalom helyett ezentúl a szemét konkrét súlyát méri. Tehát ha valaki irdatlanul telepakolja a kukát, és beletuszkolja a sok-sok szemetet az edénybe, az többet fizet majd, mint aki csak lazán teszi tele azt. Hamarosan ugyanis megkezdik a kukák mázsálását. Nyugaton egyébként sok helyen már ebben a rendszerben fizetik a szemétszállítást a háztartások, Németországban például chip van beépítve a szemetesbe, hogy a fogyasztók tényleg a szennyezés arányában fizessék meg a szolgáltatást.