"Ölni! Ölni! Ölni!" – elmaradt egy ukrajnai melegfesztivál

Fotó: AFP / YURIY DYACHYSHYN

-

A meleg egyenlőségi fesztivál 70 résztvevője 200 szélsőjobboldali tüntetővel került szembe.


Elmaradt az ukrajnai Lviv városába tervezett melegfesztivál, miután 200 szélsőjobboldali tüntető körülvette az esemény helyszínét, akik azt üvöltötték: „Ölni! Ölni! Ölni!” – írta a Guardian.


Az esemény – amelynek témája az egyenlőség lett volna – a tavaly decemberben Kijevben megtartott fesztivál első kapcsolódó regionális rendezvényének tervezték; filmvetítéseket, irodalmi beszélgetések tartottak volna. A rendezést már az is megnehezítette korábban, hogy sem a város vezetése, sem a rendőrség nem adta áldását a fesztiválra. A lefoglalt helyszínek vezetői ezért egymás után mondták le a szervezők foglalásait.

A vendégeknek eredetileg szállást adó hotelben például pénteken azt mondták:


a város vezetése azt mondta nekünk, hogy perverzek vagytok, rátok kerestek a Google-ön. Az olyan emberek, mint ti, a pokolban fognak elégni.

Péntek délután egy bíróság a késő esti szabályozásra hivatkozva az összes nyilvános rendezvényt betiltotta. A bíróságon is ott volt már több szélsőjobboldali fiatal, páran maszkban, hogy megfélemlítsék a szervezőket.


Szombaton aztán tovább bonyolódott a helyzet, amikor azt a hotelt, amiben végül összegyűlt a fesztivál mintegy 70 résztvevője, körülvette a 200 szélsőjobboldali tüntető. A fesztivál szervezői azonnal hívták a rendőrséget, ahonnan mindössze egy rendőrautót küldtek, és az is csak egy órával később jelent meg a szállodánál. Végül egy busszal menekítették ki a szállóból a 70 aktivistát.

Maxim Eristavi – aki egy tévécsatorna társalapítója, és egyben az LMBTQ közösség támogatója – szerint két oldala van a hétvégi történteknek. Egyrészt sajnálatos, hogy a hatóságok támogatják a szélsőségesek agresszív fellépését, másrészt viszont nagyon sok támogatást kaptak, politikusoktól, miniszterektől is, ami két éve még teljesen elképzelhetetlen lett volna az országban.

A hosszan tartó hallgatást végül Andriy Sadovy lvivi polgármester is megtörte. Szerinte a szombati események „egy gondosan megtervezett provokáció részei”, és mindkét oldal tudatosan, vagy tudattalanul, de részt vett ebben.