Olimpiai elsők – első olimpiások

Fotó: AFP / CHRISTOPHE SIMON

-

A riói olimpiával kapcsolatban szinte a megnyitóünnepségig rengeteg volt a bizonytalanság, de az első hét emlékezetes sportsikereivel egyértelművé tette: emlékezetes pillanatokban idén sem lesz hiány. Felejthetetlen elsőkből – és most nem csak az aranyérmesekről van szó – szinte minden napra jutott egy.


Abszolút újonc résztvevőnek számító országok, az olimpiai zászló alatt versenyző menekültek csapata, az afroamerikai úszónő történelmi győzelme, Koszovó első érme – csak néhány a meghatározó történelmi sportpillanatok közül. A vallási, kulturális és földrajzi értelemben egyaránt emlékezetes momentumok mind egy változó világ jelei, melyek tökéletesen illenek az olimpiai eszméhez.


Újonc érmes nemzetek

A vitatott függetlenségű Koszovó 2008-as létrejötte óta most először szerepelt olimpián. A koszovói cselgáncsozó, Majlinda Kelmendi olasz ellenfelét győzte le a női 52 kg-osok mezőnyében, ezzel megszerezte hazája első medálját, mindjárt egy aranyat. Mostanáig ez az egyetlen koszovói érem az olimpián.


Kelmendit hatalmas tömeg várta Koszovóban


A Fidzsi-szigetek már rutinos olimpiai szereplőnek számít a maga tizennégy éves olimpiai történetével, de mostanáig nem sikerült egyetlen érmet sem szereznie sportolóinak. A rögbiválogatott egy arannyal törte meg az átkot, miután a döntőben 43-7-re legyőzte Nagy-Britanniát. Vietnam is tagja az újonc érmesek elit klubjának Hoang Xuan Vinh révén, aki férfi 10 méteres légpisztolyban lett aranyérmes.


Hoang Xuan Vinh, az első vietnami érmes


A Független Résztvevők Csapata csak részben számít újnak a játékokon: a kuvaiti sportolók versenyeznek ezen név alatt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis felfüggesztette a kuvaiti szervezet tagságát. Ez viszont nem akadályozta a kuvaitiakat a jó szereplésben: Fehaid Aldeehani férfi dupla trapban lett aranyérmes.


Személyes sikersztorik

A nemzetek emlékezetes első éremszerzése mellett feledhetetlen személyes bravúrokat is láthattunk az olimpia első hetén. Ibtihaj Muhammad volt például az első muszlim afroamerikai nő, aki hidzsabot viselve nyert olimpiai érmet. A sportoló csapatban lett bronzérmes női kardban, miután az amerikaiak a harmadik helyért vívott mérkőzésen legyőzték az olaszokat.

Ugyancsak az amerikaiak büszkélkedhetnek az első színes bőrű, aranyérmes női úszóval. Simone Manuel 100 méter gyorson ért elsőként célba, győzelme után pedig máris kiállt a feketék mellett. Azt mondta, reméli, hogy diadala mások számára inspiráló lehet, valamint reményt és változást hozhat a színes bőrűek elleni rendőri brutalitásokkal kapcsolatban.


Simone Manuel maga sem hitte el, hogy olimpiai bajnok lett


És hogy miért annyira fontos Simone Manuel győzelme? Mert a faji szegregáció ideje alatt fekete sportolók nem léphettek be az amerikai uszodákba, és a törvény eltörlése után is igyekeztek a medencéken kívül tartani a színes bőrűeket. Az integráció azóta is csak döcögősen halad, aminek az eredménye az, hogy az afroamerikai gyerekek nagyjából 70 százaléka nem tud úszni.

A színes bőrűek úszósikere nemcsak az Egyesült Államok történetében, hanem nemzetközi szinten is ritkaságnak számít: a holland Enith Brigitha volt a történelem első fekete olimpiai érmese, 100 méteres gyorsúszásban szerzett bronzot az 1976-os montreali olimpián, de az előtte végzett két versenyzőt később doppingvétség miatt kizárták. A következő áttörésre 1988-ig kellett várni, Szöulban a suriname-i Anthony Nesty volt az első afrikai férfi úszó, aki aranyérmes lett. Az első fekete úszónő a 2004-es athéni játékokon szerzett érmet: Maritza Correia nevéhez fűződik a történelmi sportsiker.


2016 Summer Olympics. Swimming. Day Six

Simone Manuel utat mutatott


Általánosságban elmondható, hogy kevés fekete érzi magát alkalmasnak arra, hogy olimpikonná váljon. Ez pedig nagyrészt az olyan, mélyen rögzült kulturális előítéleteknek tudható be, mint hogy a feketék kevésbé fürgék a medencében, mint a fehérek. A riói bajnok Simone Manuel ezért ajánlotta győzelmét a hozzá hasonlóan nehéz sorsú sportolóknak.


Első résztvevők

Az olimpián most először szereplő nemzet a már említett Koszovó, valamint a Szudántól 2011-ben függetlenné váló Dél-Szudán is. A Menekültek Olimpiai Csapata (Refugees Olympic Team) szintén most első alkalommal vesz részt a viadalon. Az olimpiai zászló alatt Szíriából, Etiópiából, Dél-Szudánból és a Kongói Demokratikus Köztársaságból menekülni kényszerült sportolók versenyeznek Brazíliában.


Olympic Games 2016 Swimming

Yusra Mardini az egyik szír menekült


Szigorúan vett értelemben nem első olimpiája ez a golfnak, de mivel 112 év kihagyással tért vissza a programba a sportág, kiérdemelte, hogy az előkelő társasághoz tartozzon. Utoljára 1904-ben volt olimpiai szám a golf.

A versenyek helyszínei mellett a dobogók is büszkélkednek egy kuriózummal Rióban: ez az első olimpia, ahol az érmesek nem kapnak virágcsokrot. A szervezők ugyanis úgy döntöttek, a virág nem elég tartós emlék, ezért az olimpia logójának 3D-s változatát vihetik haza a dobogósok az érem mellett.