Olimpia 2024: Budapest lehet az alternatíva

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A legnagyobb nemzetközi médiumok napokkal a magyar prezentáció után is kifejezetten pozitívan írtak a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázatról.


Budapest kedden prezentációval és filmvetítéssel mutatta be elképzeléseit a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) dohai közgyűlésén, ami több mint tízezer sajtómegjelenést generált világszerte, ezek pedig több milliárd olvasót, hallgatót, nézőt értek el, és pozitívan említették Budapestet és Magyarországot tájékoztatta a Budapest 2024 pénteken az MTI-t.


A Washington Post a magyar pályázatot vezető Fürjes Balázs előadását idézte: A budapesti olimpia azt üzenné, hogy a játékok megrendezése nemcsak a nagyvárosok kiváltsága, hanem a közepes méretű városok számára is elérhető. A New York Times a beszámolójában megemlítette: Budapest még sohasem rendezett olimpiát, sikere azonban megnyitná a kapukat a közepes méretű világvárosok előtt.

A francia média is kiemelten foglalkozik Budapesttel. Az egyik legbefolyásosabb napilapként számon tartott Le Figaro a címében úgy fogalmazott, Budapest a legnagyobbak és leggazdagabbak alternatívája szeretne lenni, míg a Libération szintén Fürjes Balázst idézte, kiemelve: „Budapest a megfelelő város a megfelelő időben. A L'Express Mizsér Attilára, a Budapest 2024 sportigazgatójára hivatkozva azt írta, Budapest „új lendületet szeretne hozni az olimpiai mozgalomnak. A L'Equipe sportnapilap szerint Budapest pozitív értelemben tűnt ki azzal, hogy a sikeres prezentáción négy jelenlegi és korábbi sportoló is felszólalt, köztük egy paralimpikon.


Fürjes Balázs


A BBC brit közszolgálati médium exkluzív interjút készített Fürjes Balázzsal, aki rámutatott: „Ha azt kérdezik, hogy Budapest esélytelen-e, az a válaszom, hogy egyáltalán nem. Ha azt kérdezik, hogy Budapest különbözik-e, azt felelem: mindenképpen! A 2024-ért folytatott küzdelemben Budapest valódi alternatíva.”

A legolvasottabb spanyol sportlap, a Marca kiemelte: az olimpiai versenyhelyszínek között mindössze tizenkét perc lenne az átlagos utazási idő, és csupán három állandó létesítményt kellene felépíteni kizárólag az olimpiarendezés miatt.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva Fürjes Balázs emlékeztetett rá: korábban Antwerpen, Helsinki, Stockholm és Barcelona egyaránt rendkívül sikeres olimpiának adott otthont, és itt az ideje, hogy a NOB visszatérjen a gyökereihez, amihez Budapest valódi alternatívát kínál. A Gulf Times, Katar legnagyobb példányszámú angol nyelvű napilapja címében azt kérdezte, Budapestnek helye van-e az olimpiarendezésért vívott csatában, majd arra a megállapításra jutott: „Számos érv szól amellett, hogy a város akár meg is nyerheti a versenyfutást.”

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő év szeptemberében, Limában dönt a 2024-es játékok házigazdájáról.