Olcsóbban megúszták a késlekedő pártok az EP-választást

-

A Nemzeti Választási Bizottság 92 millió forint bírságot szabott ki a vissza nem vitt ajánlóívek miatt. Ezzel szemben az országgyűlési választáson a több indulónak 1,8 milliárdos (!) büntetést sikerült összeszednie a késve leadott vagy vissza sem vitt ívek miatt.


Időben le nem adott ívenként több mint 50 ezer forint a büntetés. A legtöbbet, 38 millió forintot az Összefogás Pártnak kell befizetnie a Nemzeti Választási Iroda számlájára. A párt 750 ajánlóívet nem vitt vissza időben. A Jobbik és a Magyarországi Cigányok Fóruma fizeti a legkevesebbet, ők egy-egy ívvel csúsztak meg.

Az országgyűlési választás előtt fegyelmezetten dolgozó Fidesz-KDNP most 7 ívet nem vitt vissza, ezért a márciusinál magasabb büntetést kapott. Miután tavasszal a baloldali pártok közösen indultak, közös volt a bünetésük is. Most az MSZP nem késlekedett az ívek leadásával, a DK és az Együtt-PM viszont összesen 20 ívvel maradt adós.

16 párt kapott büntetést, ám többségük el sem tud indulni a választáson, miután nem tudta összegyűjteni a 20 ezer érvényes aláírást.

A büntetést kötelező befizetni, különben adók módjára hajtják be.


8 párt indul a választáson

A Nemzeti Választási Bizottság kisorsolta a listák sorrendjét is a szavazólapon: Magyar Szocialista Párt Seres Mária Szövetségesei Fidesz-KDNP A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt Jobbik Lehet Más a Politika Együtt-PM Demokratikus Koalíció A Bokros Lajos vezette Modern Magyarország Mozgalomnak nem sikerült összegyűjtenie elég aláírást, így a jelenlegi EP-képviselő tuti kieső.