Olcsóbban eszünk, mint egy éve

Fotó: MTI/Földi Imre / MTI/Földi Imre

-

Márciusban az élelmiszerárak 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban. A februárban regisztrált élelmiszerárakhoz képest azonban már 0,1 százalékos emelkedést mutatnak a KSH inflációs adatai.


A Központi Statisztikai Hivatal szerint a február és március között 0,2 százalékos volt az árszínvonal emelkedése, elsősorban a ruházati cikkek - szezonális változásoknak megfelelő - drágulása, tartós fogyasztási cikkek, valamint az üzemanyagok árának átlag feletti emelkedése miatt. 2013. március óta jelentősen, közel 8 százalékkal drágultak a dohányáruk és a szeszesitalok, és a tejtermékek - a sajtért és a tejért 10 százalékkal fizetünk többet. Az előző évhez képest közel 20 százalékkal lett olcsóbb a liszt, 15 százalékkal az étolaj, 14 százalékkal a cukor és 11 százalékkal a tojás. 2014. januárban a fogyasztói árszínvonal nem változott az előző hónaphoz képest, februárban az árak 0,1 százalékkal emelkedtek. A szakértők márciusra a KSH által jelentettnél nagyobb mértékű, 0,3 százalékos drágulást vártak. A legújabb inflációs adatok alapján az MNB akár folytathatná is a jelenleg 2,6 százalékos alapkamat csökkentését.