Olcsóbbak lehetnek az új lakások januártól

Fotó: Jászai Csaba / Jászai Csaba

-

Az áfatörvény módosításával a jövő év első napjától 27 százalékról 5 százalékra csökken az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója az ezt tartalmazó törvényjavaslat szerint, amelyet hétfőn nyújtott be a kormány a parlamentnek.


A Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzett törvényjavaslat általános indoklása szerint a rendelkezések lehetővé teszik az új építésű lakások esetén 2016–2019 között a kedvezményes, 5 százalékos kulcs alkalmazását.


A javaslat az olyan, többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, illetve az olyan egylakásos lakóingatlanokra, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter.

Ahhoz, hogy még idén döntés szülessen, ma napirendre kell kerülnie a javaslatnak. Ehhez a képviselők négyötödének támogatása szükséges. Ha nem térnek el ily módon a házszabálytól, akkor csak februárban várható döntés a jogszabályról.