Olcsóbb lesz, de drága marad a napelemek telepítése

Fotó: Lance Cheung

-

Az volna az igazi segítség, ha egyszerűbb lenne a rendszerek kiépítésének engedélyezése.


Januártól megfelezik a napelemek termékdíját, és a mostani kilogrammonkénti 114 forint helyett már csak 57 forintot kell fizetniük a rendszereket telepítőknek – írja a Magyar Nemzet. Kiss Ernő, a Magyar Napelem-, Napkollektor-szövetség elnöke szerint a díj még így is magasnak számít majd az európai átlaghoz képest, ezért nem valószínű, hogy 2018-ban fellendül a napenergia-szektor.

A napelemek terjedéséhez szerinte az volna az igazi segítség, ha a kormányzat egyszerűbbé tenné az ilyen rendszerek kiépítését, és nem kellene végeláthatatlan engedélyezési eljárásokat lefolytatni minden egyes telep kialakításakor. Bizonyos esetekben ugyanis egy évig is elhúzódik a telepítéshez szükséges mintegy negyven hatósági hozzájárulás beszerzése, miközben korábban ehhez néhány hónap is elegendő volt.

Kiss szerint jövőre is hozzávetőleg hat-nyolcezer háztartási naperőművet telepíthetnek. Ha a kormányzat teljesíti ígéretét, és egyszerűbb lesz kivonni termőföldeket a művelés alól napelemparkok létesítéséhez, akár tíz-tizenötezer új erőmű is épülhet.