Olcsóbb alkoholmentes sört adni a dolgozóknak, mint fagylaltot

Fotó: MTI / Marjai János

-

Legalább félóránként védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak 24 Celsius-fok felett.


Adózni fog a munkáltató, ha védőital helyett fagylaltot, gyümölcslevet vagy jégkrémet ad a hőségben. A víz, az üdítő és az alkoholmentes ital juttatása adómentes, mivel védőitalnak számítanak.

Hőségben kötelező védőitalt biztosítani a dolgozóknak, ha a zárt téri és szabadtéri munkahelyi hőmérséklet meghaladja a 24 Celsius-fokot. Ekkor legalább félóránként jár a védőital.

A folyadékveszteséget 14-16 Celsius-fokos ivóvízzel kell pótolni, erre alkalmas az ugyanilyen hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, ha cukortartalma nem több mint 4 súlyszázalék, vagy ha mesterséges édesítőszerrel ízesített.

A védőital a munkavégzéshez szükséges, kötelezően biztosított ellátás, ezért nem merül fel adókötelezettség, vagyis mentes a személyi jövedelemadó alól.

A gyümölcslé, fagylalt és jégkrém stb. azonban nem tekinthető védőitalnak, ezért juttatásuk nem adómentes. A munkáltatót terhelő adókötelezettséggel adhatóak egyes meghatározott juttatásként, minden egyéb esetben az összevont adóalap részeként válnak adókötelessé.