Olcsóbb a Szépműből képet bérelni, mint közérdekű adatot igényelni

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Az Átlátszó néhány közérdekű adatot szeretett volna megtudni a Szépművészeti Múzeumtól. Olyan dolgokat, hogy például kinek adott kölcsön az intézmény az elmúlt években képeket. A múzeum közérdekű adatok helyett azonban inkább a számlát nyújtotta be: nagyjából hatszázezer forintot kért az adatszolgáltatásért.


Úgy látszik, az Átlátszó nem számolt vele, hogy többe kerülnek majd a válaszok, mint 300 milliós festményeket kölcsönözni három hónapra a Habony-kör Szerb utcai lakásába (ahol darabonként 15 ezer forint volt a bérleti díj).


A lap azt akarta ugyanis megtudni a Baán László vezette intézménytől, hogy
  • a Szépművészeti és az irányítása alá tartozó Nemzeti Galéria az elmúlt tíz évben kiknek adott kölcsön műtárgyakat,
  • kiknek adták bérbe a termeiket,
  • és, hogy kiktől vettek valamit 5 millió forintnál drágábban.
Az állami intézmény közölte, hogy szívesen összegyűjtik a kért adatokat, de mivel ez nagyon sok munkát és munkaerőt igényel, ezért csak díj ellenében tudják ezt megtenni. „Az igénylések érintik gyakorlatilag a múzeum valamennyi szervezeti egységét, a gyűjteményi osztályoktól kezdve a jogi területen át a egészen a gazdálkodási részlegig. Ilyen formán – gyakorlatilag egy kivétellel – a kért adatok kigyűjtése és feldolgozása óvatos becsléseink szerint igen könnyedén elérheti akár az 60-80 munkaórát is kérdésenként” – írták, és hozzátették, hogy 1500 Ft/óra költségtérítés mellett tudja az intézmény az adatszolgáltatásokat teljesíteni.

Az Átlátszó kiszámolta: ez azt jelenti, hogy igénylésenként 450-600 ezer forintot kérne el a Szépművészeti Múzeum a laptól.