Olaszországi szálai is vannak a nizzai terrortámadásnak

Fotó: MTI/MTVA / Lionel Cironneau

-

Bari környékén házkutatást tartottak. A merénylő és cinkosa is járt Olaszországban, de a tavalyi párizsi támadók is használták Bari kikötőjét.


A dél-olaszországi Bariba is elérnek a nizzai terrortámadás szálai: a merénylő cinkosainak egyike, egy tunéziai férfi a közelmúltban is járt ott. A terrorizmusellenes olasz nyomozóigazgatóság, a Digos házkutatást tartott Gravina di Puglia egyik lakásában – közölte Bari ügyészsége. A lakást bérlő tunéziaiakat még nem találták meg.

A lakásban „nem olyan régen” a szintén tunéziai Chafroud Chokri is megfordult. Őt Franciaországban a július 14-i terroristatámadás után vették őrizetbe a merénylő, Lahouaiej-Bouhlel társaként. A franciák szerint Mohamed Lahouaiej-Bouhlel is járt Olaszországban: tavaly nyáron az egyik francia–olasz határátkelőn, Ventimiglián keresztül lépett be autóval Olaszországba.


Kompon utazott

A tavaly novemberi párizsi terroristatámadások egyik elkövetője, Salah Abdeslam tavaly augusztus elején Belgiumból gépkocsival szintén Ventimiglián keresztül jutott el Bariba. Onnan komphajóval Görögországba, majd Szíriába utazott. Egy héttel később Szíriából ugyanezen az útvonalon tért vissza Belgiumba.

Az olasz külügyminisztérium szerint a nizzai terrortámadásban hat olasz veszítette életét, egyikük egy húszéves olasz-amerikai fiatalember, a többiek idősebb olaszok.