Olaszországban is riadót fújtak a kánikula miatt

Fotó: AFP / FILIPPO MONTEFORTE

-

Velencében és egész Veneto tartományban a legmagasabb fokozatú riasztást rendelték el. Franciaország már negyedik napja fulladozik a hőségtől.


A lagúnák városában a hőmérséklet eléri a negyven fokot, és az utcákon sétálók által érzékelt hőség ennél is nagyobb – figyelmeztetett az olasz polgári védelem. Az Afrikából érkezett és az előrejelzések szerint szerdáig tartó rendkívüli kánikulát a levegő több mint 60 százalékos páratartalma is fokozza.

A legmelegebbet eddig Veneto tartományban és a szintén északolasz Trentino-Alto Adigéban levő Bolzanóban mérték. Hasonlóképpen melegrekordot várnak Bresciában, Milánóban és Torinóban is. Rómában a rendőrök kivételesen még afelett is szemet hunynak, ha a turisták a lábukat a szökőkutakba lógatják. Az olasz fővárosban a polgári védelem ingyenes palackozott vizet oszt a turisták és a hajléktalanok között. Ugyanez történik az Expo2015 milánói világkiállítás pavilonjainál. A hét végére „telt ház” várható az olaszországi tengerpartokon.Franciaországban is tombol a hőség

Negyven fok körül mozog a legmagasabb napi hőmérséklet Franciaországban is, ahol negyedik napja sújtja a kánikula az ország különböző részeit.

A hőségriasztást kedd óta fokozatosan terjeszti ki a meteorológiai szolgálat az országban, pénteken már a megyék felét érintette Franciaország teljes keleti felén és a fővárosban, ahol a hőség légszennyezettséggel is párosul a szélmentes időben.

Párizsban már szerdán megdőlt a melegrekord, akkor 39,1 fokot mértek. Azóta 37 fok körül mozog a délutáni legmagasabb hőmérséklet. A kánikula az előrejelzések szerint legalább a jövő hét közepéig eltart.

Az idei első kánikulai hétvégén indulnak az első családok nyaralni, ezért a médiahatóság kérésére a rádiók és a televíziók folyamatosan egészségügyi tanácsokkal szolgálnak a túlzsúfolt utakon autózók számára.

A hőség miatt több helyen is tűz ütött ki elektromos transzformátorokban, így kedden a nyugati országrészben egymillió háztartásban volt órákon át áramszünet. Szerdán Vanves régiójában 100 ezer lakásban történt hasonló incidens, csütörtökön pedig Le Havre városa borult sötétségbe.A briteknél viszont vége a hőhullámnak

Már felhőket és esőt jeleznek, vagyis minden visszaáll a „rendes kerékvágásba”.