Olaszország már megegyezés nélkül is továbbengedné a menekülteket

Fotó: AFP / GIOVANNI ISOLINO

-

Bár minden európai uniós ország hangoztatja, hogy égetően sürgős és fontos a menekültkérdés megoldása, az Afrikából érkező menekülteket szemlátomást sehol sem fogadják tárt karokkal. Aki fogadná, az is csak akkor, ha a többi ország is kiveszi a részét a feladatokból. Olaszország, amelyre a legnagyobb teher hárul, azzal fenyegetőzik, hogy ha nem születik gyors döntés, egyszerűen továbbengedi őket.


Az Európai Unió belügyminiszterei arról a tervről tárgyaltak kedden Luxembourgban, amelynek alapján szétosztanák az Európába érkező menekülteket a tagországok között, figyelembe véve a lakosságszámot és az egy főre eső nemzeti jövedelmet. Két év alatt 24 ezer menekültet küldhetne más tagállamokba Olaszország, és 16 ezret Görögország. Magyarországra 307 ember jutna.

A terv már májusban megszületett, de döntés nem született és nem is várható egyhamar, mivel egyelőre a tagállamok többsége elégedetlen az elképzelésekkel.

Olaszország partjait csak ebben az évben mintegy 60 000 menekült érte el Líbia felől, és ugyanekkora számot jelentettek Görögországból is. A menekültek egy része nem maradna ezekben az országokban, hanem továbbmenne, ha az északabbra fekvő országok fogadnák őket. Ha. De jelenleg ez a helyzet:

Franciaország, Ausztria és Svájc gyakorlatilag lezárta a határait a menedékkérők előtt, és akit elfognak a határon, azt visszaküldik Olaszországba. Franciaország és Olaszország között a határhoz közeli Ventimigliánál jelenleg mintegy 200 menekült várakozik, sokan a tengerparti sziklákon.

A francia belügyminiszter szerint, mivel a menekültek Olaszországban értek partra, Olaszország dolga, hogy kezelje a problémát. Franciaország év eleje óta mintegy 6000 embert fordított vissza.

A kvóta nem vonatkozik Írországra, Dániára és az Egyesült Királyságra.

Vita folyik a számokon túl arról is, hogy kötelező kvóta legyen-e, vagy önkéntes. A kelet-európai, a balti, illetve a visegrádi országok az önkéntességet támogatják, Ausztria, Németország, Olaszország és Svédország pedig a kötelező keretet. A cseh miniszterelnök éppen kedden mondta azt, hogy ha a következő hónapokban is a jelenlegi mértékben folytatódik a bevándorlás, fennáll a veszélye, hogy összeomlanak a tagállamok társadalombiztosítási rendszerei.

Olaszország már azzal fenyegetőzik, hogy ha nem születik hamarosan döntés az arányos tehervállalásról, ideiglenes vízumot ad a menekülteknek, amellyel korlátozás nélkül utazhatnának tovább, bárhová Európában. Emellett lezárná a kikötőket a külföldi mentőhajók elől.