Olasz képviselő lett az Európai Parlament elnöke

-

Az unióban minden fontos poszton néppárti politikus van.


A néppárti Antonio Tajanit választották meg az Európai Parlament elnökének. A strasbourgi plenáris ülésén az olasz jelöltet a szavazás negyedik és egyben utolsó fordulójában választották meg a szavazatok 55,4 százalékával. A 751 képviselő közül 663 szavazott érvényesen. Tajani 351 voksot kapott, riválisa, a szociáldemokrata Gianni Pittella 282-t. Az abszolút többséghez 317 szavazat szükséges. Martin Schulz, az EP leköszönő elnöke mellett a frakciók vezetői is gratuláltak Tajaninak.

Az első három körben még 6 elnökjelöltre szavazhattak a képviselők, a szabályok értelmében azonban amennyiben ezekben a fordulókban egyik jelölt sem szerzi meg az abszolút többséget, akkor a negyedik körben az előzőleg legtöbb szavazatot kapott két jelölt között dől el a verseny.

Kedd reggel a liberális frakció jelöltje, Guy Verhofstadt visszavonta a jelöltségét, miután pártcsoportja szövetségre lépett az Európai Néppárttal, de már az alku előtt is Tajani győzelme tűnt a legvalószínűbbnek.


Félidőben vannak

Bármelyik képviselő indulhatott az elnökválasztáson, amennyiben egy frakció vagy a képviselők 5 százaléka támogatta az indulását. Egy parlamenti ciklus 5 évig tart, az elnökök, az alelnökök, a quaestorok és a szakbizottsági elnökök mandátuma azonban mindössze 2 és fél éves. Tajani megbízatása a 2014–2019-es európai parlamenti ciklus második felére szól.

A szociáldemokrata Schulz november végén jelentette be, hogy megbízatása után távozik a testületből, és ősszel indul a német szövetségi parlamenti választáson.

Eddig hagyományosan a néppárti és a szociáldemokrata frakció soraiból felváltva választották az EP elnökét, Schulzot azonban egymás után kétszer is megválasztották. Tajani győzelmével viszont az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökségét is a néppárti politikus foglalja el, felborítva a politikai erők eddigi viszonylagos egyensúlyát.


Mi a dolga?

Az elnök felügyeli az Európai Parlament és szerveinek munkáját, illetve a plenáris vitákat. Ő képviseli az EP-t az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozói előtt, ő írja alá az Európai Unió végleges költségvetését, és az Európai Tanács elnökével közösen szignálja az elfogadott jogszabályokat.

Az uniós parlament szerdán a tizennégy alelnök és az öt quaestor személyéről is dönt.