Olasz házaspár mászta meg a világ összes nyolcezeres csúcsát

Fotó: XINHUA / Bai Yu

-

Az Annapurnán ünnepelték meg a sikert. Az Everest kínai oldalán napok óta önkéntesek is segítenek összeszedni a hegymászók szemetét.


Felért az Annapurna csúcsára Romano Benet és Nives Meroi: a két olasz hegymászó lett az első házaspár, amelyik feljutott a világ mind a 14, 8 ezer méternél magasabb hegyére. Az 55 éves Meroi és férje reggel 9-kor ért fel az Annapurna 8091 méter magas csúcsára. A hegyet – csakúgy, mint a másik tizenhármat – oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül mászták meg. A csúcstámadást 7200 méterről indították, és az Annapurnát az úgynevezett francia úton hódítottak meg. Ez az útvonal az első sikeres, 1950-es francia expedícióról kapta a nevét.

"Ez volt a legnehezebb mászásunk, de egyben a legszebb is" – mondta Meroi. A 8611 méter magas K2 mellett az Annapurnát tartják a legnehezebben megmászhatónak és a legveszélyesebbnek a nyolcezresek között. Utánuk a világ legmagasabb hegye, a Mount Everest következik.

Benet és felesége előtt eddig mindössze 34 hegymászónak sikerült megmásznia mind a 14 nyolcezer méter feletti csúcsot, és csak hozzávetőleg a fele mászott oxigénpalack nélkül. Az első a legendás Reinhold Messner volt több mint harminc éve. A nőknél a dél-koreai Oh Un Szun lett az első, 2009-ben a 8586 méteres Kancsendzöngát mászta meg. Meori maga is sokáig versenyben volt a nők között az elsőségért, de férje betegsége miatt 2009-ben félbeszakította sikersorozatát, és csak 2012-ben folytatták a mászásokat.


A kínai oldalon takarítanak

A munkások és az önkéntesek a Mount Everest északi, Kínához tartozó oldalán 4 tonna szemetet gyűjtöttek össze a nagyszabású takarítási művelet első öt napján.

A tibeti régióban ideiglenes állomásokat hoztak létre a hulladékok szétválogatására, újrahasznosítására és megsemmisítésére, a helyi vezetés pedig reméli, sikerül mihamarabb végleges megoldást találni a problémára.

A szombat óta tartó, 9 naposra tervezett nagytakarítás az 5200 méter és 6500 méter magasságban lévő mászóösvényekre és táborhelyekre terjed ki. Az eddig lehozott szemetet konzervek, műanyagzacskók, melegítőeszközök, sátrak, oxigénpalackok és a hegymászáshoz szükséges egyéb kellékek jelentik.

Évente csaknem 60 ezer hegymászó és kísérő keresi fel a Mount Everest kínai oldalát. A hegy nepáli lejtőjén a mászóknak hatalmas szemetes zacskókat kell magukkal vinniük a tavaszi szezonban, hogy összegyűjtsék az általuk termelt hulladékot, amelyet aztán helikopterrel szállítanak le az alaptáborba.