Olasz egyetemistát kínoztak és öltek meg Kairóban

-

Egy 28 éves cambridge-i PhD hallgató holttestét találták meg Kairóban. A fiút megkínozták, többek között cigarettától származó égésnyomokat találtak rajta. A Mubarak elnök elleni felkelés évfordulóján tűnt el.


Giulio Regeni, aki politológiát és nemzetközi tanulmányokat folytatott Cambridge-ben, vendégkutatóként tartózkodott az egyiptomi fővárosban. Január 25-én este egy barátjával akart találkozni amikor eltűnt. A lakását 8 körül hagyta el.

Holttestét szerdán találták meg Kairó egyik külvárosában. Az egyiptomi ügyészség szerint deréktól lefelé meztelen volt, késszúrásoktól származó sebek és égésnyomok is voltak a testén. "Lassú kínhalált" halt a hatóságok szerint.

Az egyiptomi hatóságok ellentmondásos kommunikációja miatt az olasz külügyminisztérium Rómában bekérette az egyiptomi nagykövetet, és a történtek mielőbbi tisztázását sürgette.

A diák eltűnésének napján fokozott rendőri készültség volt Kairó utcáin a Hosni Mubarak elnök elleni felkelés kezdetének ötödik évfordulója miatt. A biztonsági erők legalább 5000 lakásban tartottak házkutatást, és több ellenzéki aktivistát letartóztattak. Regeni a felkelés szimbólumává vált Tahrir tér közelében találkozott volna az ismerősével.