Olajkitermelés: a szakértők mégsem egyeztetnek

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt / MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

Elmarad az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok hétfőre tervezett szakértői szintű találkozója Bécsben, illetékesek szerint azonban emiatt szerdán még megszülethet az olajtermelés visszafogásáról szóló megállapodás.


Hétfőn kizárólag az OPEC képviselői egyeztetnek, hogy konszenzus jöjjön létre a termelés csökkentésének kérdésében.

Pénteken Szaúd-Arábia jelezte először, hogy nem vesz részt a hétfői OPEC és a non-OPEC ülésén, majd szombaton az OPEC-en kívüli legnagyobb olajtermelő Oroszország illetékesei is így nyilatkoztak. Mindkét ország képviselői azt hangoztatták, hogy először az OPEC tagjai között kell hogy létrejöjjön a megállapodás az olajtermelés csökkentéséről és csak ezután lehet egyeztetni a szervezeten kívüliekkel.

Egyelőre gond, hogy az OPEC-tag Irak és Irán még nem állt ki egyértelműen az olajtermelés csökkentésének a terve mellett és vannak olyan államok, amelyek nemtetszésüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az OPEC-szintű termeléscsökkentés alól kivonnák Líbiát és Nigériát.

Az OPEC azt javasolta az OPEC-en kívüli olajexportálóknak, hogy együttesen napi 500 ezer hordóval fogják vissza a termelésüket. Moszkva hivatalos álláspontja jelenleg ugyanakkor az, hogy Oroszországnak elég csak befagyasztani a termelést. Ezt azzal magyarázta, hogy a termelés szinten tartása valójában napi 200-300 ezer hordó termeléscsökkentéssel ér fel, tekintettel arra, hogy az orosz cégek terveikkel ellentétben nem tudják növelni a termelésüket 2017-ben. Oroszország a november elejétől 23-áig tartó időszakban napi átlagosan 11,2 millió hordó kőolajat bányászott.


Oroszországnak elemi érdeke lenne a kitermelés visszafogása. Ettől a lépéstől várják, hogy a nyersanyag világpiaci ára meginduljon felfelé. Az orosz gazdaság legfőbb bevételi forrása a kőolajkivitel, azonban a jelenlegi, nyomott áron ez inkább veszteséget termel Moszkvának. Azonban az sem biztos, hogy ha tető alá is tudják hozni a megállapodást, az érdemben befolyásolná a nyersolaj árát – az elmúlt hetekben ugyanis érdemben nem mozdult az ár, noha korábban már a kitermelés-szűkítés hírére is érzékenyen reagáltak a tőzsdék.