Oláh származása miatt mondott le a fővárosi romák elnöke

-

Elhagyja posztját Lakatos László, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (FRNÖ) elnöke; döntését nem indokolta, azonban úgy vélekedett, hogy a testület oláh cigány származását kifogásolta.


A közgyűlés nem titkolt szándéka volt az elnök leváltása a különböző szabálytalanságok miatt, Lakatos László azonban még az ellene irányuló bizalmatlansági indítványt megelőzően maga jelentette be távozását és megjegyezte: képviselőtársai nem tudják elviselni, hogy ő oláh cigány – írta keddi számában a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet.


Az önkormányzat közgyűlését eredetileg azért hívták össze, hogy felmentsék a szervezet által fenntartott Európai Üzleti Polytechnikum Szakközépiskola igazgatóját, mivel a Magyar Államkincstár nem állapított meg lényeges szabálytalanságot, ami az iskola 30 millió forintos adósságához kötődne.

Az elnöki posztot Csóka János, a Roma Polgári Tömörülés képviselője, az MSZP roma tagozatának budapesti elnöke tölti be, aki jelezte, hogy az összes fővárosi roma szervezet vezetőjével fel kívánja venni a kapcsolatot és a tervek szerint a budapesti roma értelmiségekkel együtt stratégiát dolgoz ki a fővárosi vezetés számára - olvasható a két lapban.