OLAF-jelentés: az eddigi gyanúsítottak nem közszereplők

Fotó: MTI/Máthé Zoltán / MTI/Máthé Zoltán

-

Két nyomozás folyik, és az ügyészség szerint még korai megmondani, kiből lehet még gyanúsított.


Nem közszereplők azok, akiket eddig gyanúsítottként hallgattak ki a 4-es metró beruházásának ügyében indított nyomozásokban - mondta Fazekas Géza. A Legfőbb Ügyészség szóvivője idő előttinek nevezte a kérdést, hogy az eddigi adatok alapján még ki és miben lesz gyanúsított.

Fazekas szerint összetett és bonyolult ügysorozatról van szó, az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentéséből is látszik, hogy szerződésfolyamatról van szó. Az OLAF nem nyomozó szerv, hanem közigazgatási hatóság. Ha arra jutnak, hogy felmerülhet bűncselekmény gyanúja, akkor az adott ország ügyészségéhez fordulnak. Ha a gyanú megfogalmazódik, akkor nyomozást indít a hatóság, a megalapozott gyanú pedig egy következő szint.

A szóvivő azt mondta, hogy a 4-es metróhoz kapcsolódóan már két nyomozás van folyamatban. Az egyik, január 23-án - hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt - indult, a kezdődött nyomozásban tavaly októberben, már az OLAF-jelentés előtt eredményt ért el az ügyészség: két embert gyanúsítottként hallgattak ki, egyet köröznek.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János - mint a kormánynak az európai uniós ügyek koordinációjáért és az európai uniós források felhasználásáért felelős tagja - január 19-én tett feljelentést, miután az OLAF megállapította: a 4-es metró beruházása ügyében többszörösen felmerül az EU pénzügyi érdekei megsértésének és más bűncselekményeknek a gyanúja. Az OLAF szerint felmerül a hűtlen kezelésnek, a csalásnak, a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének, a közbeszerzési és koncessziós eljárásban történt versenyt korlátozó megállapodásnak, a vesztegetésnek, a sikkasztásnak, az adócsalásnak, a befolyással üzérkedésnek, a számvitel rendje megsértésének, valamint a köz- és magánokirat-hamisításnak a gyanúja.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) január 23-án hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt nyomozást rendelt el, majd az Alstom szerződéseire vonatkozó eljárást elkülönítette. A feljelentéssel érintett többi ügyben elrendelt nyomozást pedig áttette a Fővárosi Főügyészségre, amely a Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg a 4-es metró beruházásával kapcsolatos szerződések nyomozásával - ennek a határideje március 23., de meghosszabbítható.

A kormány múlt pénteken nyilvánosságra hozta az OLAF 4-es metró beruházásával kapcsolatos több mint százoldalas jelentését.