Októbertől jóval drágább lesz egy görög utazás

-

Az élelmiszeráfa növekedésének máris megvan a hatása, de a szállodák kedvezményes adózásának is hamarosan vége.


Bár az európai utazási irodák szövetségeit tömörítő ECTAA információi szerint a görögországi hotelek és nyaralószigetek csak októbertől érvényesítik áraikban az áfaemeléseket, a lapnak az utazási piac szereplői jelezték: a hétfőn életbe lépett élelmiszeráfa-emelés miatt máris több kinti szállodában drágábban számolják az ellátást a vendégeknek.

A szálláshelyekre vonatkozó csökkentett adókulcs 6,5-ről 13 százalékra növelése várhatóan csak októberben lép hatályba, azonban szakértők szerint ennél is nagyobb csapás a görögországi turizmusra az, hogy a nyaralók által kedvelt égei-tengeri szigeteken eltörlik az eddigi 30 százalékos áfakedvezményt, ami számítások szerint már az ősz végére, de jövőre biztosan 40-50 százalékos drágulást eredményezhet.

Már az idei nyáron is okozhat ugyanakkor némi zavart, ha a szálláshelyek vagy vendéglátóhelyek árat emelnek az utazási főszezon közepén. Egyesek úgy vélik, ha a hotelek továbbhárítják a többletköltséget a velük szerződésben álló utazásszervezőkre, akár fennakadást is okozhat a magyar kiutaztató piacon, mivel mostanra – bár nem jelentős mértékben – e nélkül is megjelentek a korábbi válsághírek miatti útlemondások.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége a lapnak azt jelezte, néhány napba beletelik, mire látható lesz, hogy milyen arányban változhatnak a görögországi tartózkodás költségei, de nem számítanak jelentős változásokra a kiutaztatásban.