Októberben több menekült jött Európába, mint tavaly egész évben

Fotó: AFP / VLADIMIR SIMICEK

-

Októberben több mint 218 ezer migráns kelt át a Földközi-tengeren Európába. Ez nemcsak 2015-ben rekord, de több, mint 2014-ben összesen, közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.


Októberben 218 394 migráns érkezett az úgynevezett balkáni útvonalon, míg 2014-ben összesen 216 054, közölte a főbiztosság szóvivője. 8000 kivételével valamennyi bevándorló Görögországban ért partot.

Az októberi adatok azt mutatják, hogy hiába lesz az időjárás miatt egyre veszélyesebb a tengeri út, a Szíriából és a többi veszélyzónából induló menekültek mégis útra kelnek és hajóra szállnak, mert attól tartanak, hogy Európa lezárja a határait.

2015-ben október végéig 744 000 migráns kelt át a tengeren Európába, és közülük 600 ezer jutott el Görögországba. 94 százalékuk a tíz legtöbb menekültet kibocsátó országból jött. 3440 ember halt meg vagy tűnt el útközben, de ebben még nincs benne például a vasárnapi tragédia, amikor két hajó süllyedt el, és legalább 15 migráns fulladt vízbe, köztük 6 gyerek.

A legtöbb halálos áldozatot a hosszabb és veszélyesebb Olaszországba tartó út követeli, de ahogy egyre többen választják a török-görög útvonalat, úgy nő ott is a halottak száma. Múlt hónapban több mint 80-an fulladtak vízbe. Az embercsempészek gyakran nemcsak túlzsúfolt hajókon indítják útnak a menekülőket, de eleve azzal számolnak, hogy a vízi járművek nem tudják megtenni az utat és elsüllyednek, vagyis a parti őrségre van bízva, hogy időben kimenti-e a fuldoklókat.