Október végén kerülhet kormány elé a digitalis startup-stratégia

-

Benyújtották a kabinetnek a digitális startup-stratégia tervezetét, amely október második felében kerül a kormány elé, így a hónap végén vagy november elején jelenhet meg az erről szóló kormányhatározat és annak végrehajtási utasítása – mondta el Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos október 3-án, hétfőn, az európai kiberbiztonsági hónap nyitórendezvényén.


Deutsch Tamás még szeptember 27-én, Siófokon, az Internet Hungary konferencia nyitónapján jelentette be a startup-stratégiát, amellyel kapcsolatban akkor úgy fogalmazott: a célzott pénzügyi támogatás mellett a vállalkozói szellem és az együttműködés kultúrájának erősítését is magában foglaló stratégia egyik legfőbb eleme mostanra már megvalósult az induló cégekbe beszállók „angyalbefektetői adókedvezményének” bevezetésével, ami több milliárdos forráshoz juttathatja a hazai startupokat.

Deutsch Tamás az Internet Hungary konferencián arról is beszélt: a kormányzat a felnőttképzés és a felsőoktatás teljes rendszerének átalakításával kívánja megvalósítani az ágazatban érzékelhető munkaerőhiányt ellensúlyozó digitális exportfejlesztési stratégiát; egy kérdésre válaszolva azt mondta: érezhetően 2019-től csökkenhet a hazai informatikushiány.

Kitért arra is: határozott a kormányzati szándék arra, hogy Magyarország az első államok között legyen, ahol kiépülnek és megkezdik működésüket az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok, valamint arra emlékeztetett: a jövő év elejétől soha nem látottan alacsony szintre, 18 százalékra csökken az internetezés általános forgalmi adója, a kormányzatnak pedig az a célja, hogy egy évvel később már csak öt százalékos legyen ennek az áfája.

A Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos a hétfői kiberbiztonsági konferencián ezúttal az internetbiztonság fontosságáról is beszélt. Mint mondta: biztonságos és értékteremtő internetezésre van szükség, a kormányzat pedig minden e célt szolgáló kezdeményezést támogat.

Deutsch Tamás kiemelte, hogy a kormányzat a digitalizációra visszafordíthatatlan, az emberek mindennapi életére közvetlen hatással bíró folyamatként tekint, ezért is akar aktív szerepet játszani ebben az összetett társadalmi jelenségben.

Emlékeztetett: a kormány már korábban elfogadta a digitális gyermekvédelmi, a digitális exportfejlesztési és a digitális oktatási stratégiát, megemlítve, hogy már benyújtották a kabinetnek a digitális startup-stratégia tervezetét is, amely október második felében kerül a kormány elé, így a hónap végén vagy november elején jelenhet meg az erről szóló kormányhatározat és annak végrehajtási utasítása.