Október 2.: az osztrákok is szavaznak

Fotó: AFP / HELMUT FOHRINGER

-

Október másodikán tarthatják az államfőválasztás megismételt, második fordulóját Ausztriában - jelentette be Christian Kern kancellár.


Az elnökválasztás második fordulóját az osztrák alkotmánybíróság múlt heti határozata értelmében kell megismételni, mivel a bírák helybenhagyták a szavazatszámlálás érvényességét kétségbe vonó, szabadságpárti beadványt.

Bár többen kezdeményezték, a bécsi kabinet nem járul hozzá, hogy a megismételt választásnál jelen legyenek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői is.

Reinhold Mitterlehner alkancellár a kormányülést követően különösen fontosnak nevezte, hogy a választási bizottságok betartsák a szabályokat, és többször ne forduljanak elő olyan "technikai" hibák, mint a május 22-i második választási fordulón.
A megismétlendő választáson szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott.

Az alkotmánybíróság múlt heti döntése szerint a húsz megvizsgált körzetből 14-ben vétettek a választási törvény ellen, legtöbbször azzal, hogy az illetékes személy jelenléte nélkül bontották fel a szavazólapokat tartalmazó borítékokat. A bejelentés szerint nagyjából 78 ezer szavazólap esetében állapítottak meg olyan szabálytalanságot, amely "lehetőséget nyújthatott a visszaélésre".