Oktatás: Rétvári elmondta, kivel tárgyalna a kormány

Fotó: MTI / Kallos Bea

-

Minél szélesebb körben kell egyeztetni a közoktatásról - hangsúlyozta az M1 szerda reggeli műsorában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.


Jelezte: a legnagyobb szakszervezetek mellett a szülők és a diákok, a tanulók leendő munkaadóinak képviselőivel éppúgy tárgyalnak, mint a Magyar Rektori Konferenciával, a Magyar Tudományos Akadémiával és a Magyar Művészeti Akadémiával, a nemzetközi kitekintés érdekében pedig az OECD illetékeseivel is tárgyalnak a megbeszéléseken. Mint mondta, biztos abban, hogy a Köznevelési Kerekasztal "az a hely, ahol aki részt vesz, az része lesz a döntéseknek".

Rétvári Bence szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szervezeti átalakításairól várható a leggyorsabb megegyezés, ugyanakkor vannak pontok, ahol a kormányzat nem kíván változtatni; ezek között említette az állami intézményfenntartást és az ingyenes tankönyvellátást.

Az államtitkár megjegyezte: idén 34 milliárd forintot fordít a kormányzat a pedagógus életpályamodell bevezetésére, "de ezen túlmenő bérkövetelésekről már nem tudunk tárgyalni".

Amennyiben kíváncsi, hogy miért volt eleve bukásra ítélve a Klik, minden idők egyik legelfuseráltabb magyar intézménye, hogyan vált egyre frusztráltabbá a rendszer valamennyi szereplője, és hogyan haltak hamvukba a jobbító törekvések, akkor kattintson!