Okosabb lehet a gyereke, ha tovább szoptatja

Fotó: MTI/MTVA / Kallos Bea

-

Brazil tudósok 3500 gyereket követtek nyomon, és azt találták, hogy akit tovább szoptattak csecsemőként, az felnőttként jobb eredményeket ért el az intelligenciateszteken. És magasabb fokú végzettséget, majd jobban fizető munkát szerzett. Ezeket a megállapításokat azonban fehéren-feketén még nem sikerült igazolni, ezért tovább kutatják, van-e kimutatható bizonyíték az anyatejes táplálás és az okosság közti összefüggésre.


A The Lancet Global Health című szaklapban publikált – és a BBC által ismertetett – kutatás nem azt állítja, hogy csak a szoptatástól lesz okos egy gyerek. Azt ugyanis nem lehet kimutatni, hogy az anyatejes táplálás milyen arányban járul hozzá az értelmi-érzelmi fejlődéshez, és mennyiben függ például az örökölt génektől, a szociális helyzettől, az anya képzettségétől.

De a brazil szakemberek szerint – és az Angol Közegészségügyi Intézet is ezt a következtetést vonta le az eredményekből – nagyon ajánlott kizárólag szoptatni, anyatejjel táplálni a kicsiket legalább életük első hat hónapjában.

Bernardo Lessa Horta, a brazíliai Pelotasi Szövetségi Egyetem tudósa azt gondolja, hogy az anyatejben lévő hosszú láncú, telített zsírsavak nagyon fontosak az agy fejlődéséhez. Colin Michie, a brit csecsemő- és gyermek-egészségügyi szakmai kollégium táplálkozásügyi bizottságának elnöke szerint sok kutatás igyekezett már kapcsolatot kimutatni az anyatej és az észbeli képességek között, de a legtöbb ilyen felmérés eredménye vitatott. A mostani kutatás azonban olyan nagy mintát használt, és olyan hosszú idő át figyelte a gyerekek fejlődését, hogy mindenképpen jelentősnek mondható.

A szakértők szerint érdemes folytatni a munkát, de még sok kutatást kell végezni ahhoz, hogy ki lehessen mondani: közvetlen összefüggés van az anyatejes táplálás és az intelligencia között.