Ókori romokhoz kötözött rabokat robbantott fel az Iszlám Állam

Fotó: AFP / JOSEPH EID

-

A palmürai áldozatok kiléte még nem ismert.


A vasárnap történt állítólagos hármas kivégzésről egy brit központú emberi jogi szervezet, a The Syrian Observatory for Human Rights aktivistáira hivatkozva számolt be a BBC. A három foglyot a római kori oszlopokhoz kötözték, majd működésbe hozták az odahelyezett robbanószerkezetet.

Az egyik aktivista, Kaled al-Homszi azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy az Iszlám Állam még a helyiekkel sem közölte a kivégzettek nevét, és azt sem, hogy miért gyilkolta meg őket. Az esetnek nem volt szemtanúja.

Amióta Iszlám Állam az elfoglalt városban alapos pusztítást végzett az általa bálványimádnak tartott ókori romok között, fegyveresei senkit sem engednek az UNESCO által világörökségnek nyilvánított hely közelébe.

Egy másik aktivista, Mohamed al-Ajed úgy vélte, az Iszlám Állam azért követte el a borzalmas kivégzést, hogy ismét felhívja magára a média figyelmét.


Nem ez az első eset, hogy Palmüra romjait kivégzési helyszínként használja a dzsihadista szervezet. A város elfoglalása után az ottani amfiteátrumban 25 embert végzett ki, majd lefejezte a helyi múzeum vezető régészét, Kaled al-Aszadot, aki állítólag megtagadta több elrejtett ókori műkincs átadását. A hét elején pedig az Iszlám Állam felvételeket tett közzé arról, ahogy fegyveresei egy tankkal hajtanak át egy foglyon, aki korábban állítólag maga is ily módon gázolt el ellenséges fegyvereseket.