Ókori bordély nyílik Szegeden

Forrás: wikipédia

-

A római kor erotikáját is bemutatják a június végén nyíló szegedi Pompeji-kiállításon, ezért a Fekete házban egy korabeli bordélyt idéző installációt építettek.


A kizárólag 18 éven felüliek számára látogatható tárlatrészt bemutató sajtótájékoztatón Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta, a kiállítóhelyen a feltárások során előkerült leletek alapján egy bordélyház két szobáját alakították ki.

Pompejiben a kutatók szerint több bordélyház is üzemelt, a legjelentősebb, a kizárólag ezzel a tevékenységgel foglalkozó Lupanaria volt. Ebben az emeletes épületben a földszinten és a felső szinten is külön kis szobákban, rendkívül puritán körülmények között fogadták az örömlányok kuncsaftjaikat: a néhány négyzetméteres kamrák berendezése mindössze egy kőből készült emelvény volt.


Falfreskó Pompejiből, a Casa del Centenarioból


A falakat - a prostituáltak egyfajta reklámjának számító - erotikus festmények díszítették. A vakolatba karcolva fennmaradtak az örömlányok nevei, szakterületei és a betérő vendégek üzenetei is. A gyakran vulgáris szövegek - némelyikének magyar fordításait a látogatók is olvashatják majd - tartalmát leírja az egyik:


Imádkozom, ó fal, hogy még nem roskadtál össze ennyi ocsmány felirat szörnyű terhe alatt.

A tárlatra a nápolyi régészeti múzeum gyűjteményéből érkeznek a pompeji ásatások során előkerült erotikus témájú műtárgyak, melyeket Szombathelyről és a Nemzeti Múzeumból kölcsönzött, főként az 1. századból származó, Magyarországon előkerült római leletekkel egészítenek ki.

A Fekete házban kap helyet az egykori Pannónia provincia mindennapjait bemutató tárlat, és itt ismerkedhetnek meg az érdeklődők a gladiátorok világával is. A bemutatott leletek legérdekesebbike egy harcos díszsisakja, kar- és lábvértje lesz, melyből csupán néhány darab maradt fönn.