Okirat-hamisítás miatt ítéltek el egy fideszest

Forrás: bpxv.hu

-

Egy büntetőügyben bűnösnek mondta ki a bíróság László Tamás fideszes parlamenti képviselő, egykori XV. kerületi polgármester jobbkezét. A politikus több esetben hamis bizonylatokkal vett fel pénzt egy pénzintézettől. A bíró szerint a fideszes politikus burkolt pártfinanszírozásban nem vett részt, hiába próbálta ezt sugallni több újságcikk.


Okirat-hamisítás miatt elítélte hétfőn a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság a Fidesz egyik politikusát. Bitvai Nándor XV. kerületi önkormányzati képviselőt, korábbi alpolgármestert azért találták bűnösnek, mert 2009 óta tizenkét alkalommal hamis bizonylatokkal vett fel pénzt egy pénzintézettől.

A bíróság egy év próbára bocsátotta a politikust, ezt azt jelenti, ha a következő egy évben nem követ el bűncselekményt, akkor nem kell büntetésre számítania. Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet; Bitvainak három napja van arra, hogy eldöntse, kíván-e fellebbezni.


Csapdát ástak az ötök

A büntetőper összefüggött a XV. kerületi Fideszben zajló belháborúval, amely végül oda vezetett, hogy a pártvezetés április végén feloszlatta a helyi szervezetet. A konfliktus egyik terepe a helyi Fidesz tevékenységét segítő Közbizalom Közhasznú Egyesület volt. Az egyesület több tagja a Fidesz XV. kerületi önkormányzati képviselőiből került ki, az elnöke Bitvai Nándor volt.

Az egyesült több fideszes tagja 2012-ben számon kérte Bitvain, milyen alapon vett fel különféle összegeket az egyesület bankszámlájáról a tudomásuk nélkül. A pénzfelvételhez két aláírás kellett, így kiderült az is, hogy a bizonylatokon a Bitvai neve melletti aláírások hamisak. A hamis bizonylatokkal milliós nagyságrendben jutottak pénzhez, amelyekből kerületi rendezvényeket finanszíroztak. Az aláírásokra az ügyészség is felfigyelt, hivatalból eljárást indított.

A hétfői tárgyaláson Bitvai ügyvédje hosszasan beszélt arról, a volt alpolgármestert „becsapták”, „megtévesztették”, „csapdába csalták”. Mégpedig azok az ellenzéki fideszesek, akiket az ügyvéd többször „ötöknek” nevezett. Az ügyvéd szerint Bitvai nem tudott arról, hogy a bizonylatokon hamis aláírások vannak. A politikus szabályosan aláírta a bizonylatokat, majd megpróbálta eljuttatni azokat az „ötök” egyikéhez, Balogh Andráshoz, akinek az aláírására szintén szükség volt. Innen azonban már hamisan kapták vissza a dokumentumokat – érvelt az ügyvéd.


Nem történt kampányfinanszírozás

Kővári Tibor bíró az ítélet indoklásában arról beszélt: egy végtelenül egyszerű bűncselekményről volt szó, amelyet az ügyészség kellően felderített. Szerinte hasonló ügyek nem kerülnek a bíróság elé, ez most az ügy politikai felhangja miatt történt másképp. Az enyhe bűncselekmény, illetve a vádlott büntetlen előélete miatt sincs szükség büntetésre – érvelt. Kiemelte azt is, hogy Bitvai képviselőként a közjóért tevékenykedett.

A bíró kitért arra is: az okirat-hamisításon kívül más bűncselekmény nem történt, így többek között burkolt kampányfinanszírozásról sem lehet beszélni. Azzal érvelt, hogy kisebb összegű, többek között 50 ezer forintos pénzfelvételek történtek. A pénzek felvétele ráadásul nem kampányidőszakra esett, hanem különböző rendezvények, művészek fellépéseinek idejére.

A kampányfinanszírozásról azért beszélt bíró, mert több újság is ezt pedzegette. Konkrétan megemlítette az ügyről beszámoló 444 „Aláírásokat hamisított a fideszes alpolgármester, hogy kampányra költhesse az adóforintokat” című cikkét. „Ez valószínűleg a magyar újságírás meghaladhatatlan csúcsa” – fogalmazott ironikusan.

A hamis aláírásokról a bíró azt mondta: nem az a lényeg, hogy ki hamisított, hanem hogy ki használta fel a hamisított aláírásokat. Ez pedig Bitvai volt. Kővári Tibor szerint nem valószínű, hogy Bitvaiék belső ellenzéke („az ötök, hogy ilyen klasszikus kommunista kifejezéssel éljek” – mondta a bíró Bitvaiék szóhasználatáról) csapdát állított. A bíró nem tartotta életszerűnek, hogy 2009-ben, amikor a hamisítások indultak, a Fideszben már belső ellenállás szerveződött volna. Már csak azért sem, mert akkor javában készültek a 2010-es választásokra.

Az írásszakértői vizsgálat nem tudta megállapítani, kitől származnak a hamis szignók. A szakértői vizsgálat 99 ezer forintos költségét Bitvainak kell állnia.


László Tamás fideszes képviselő és helyettese, Bitvai Nándor


Újságírók sugallták az ítéletet

Bitvai az utolsó szó jogán szintén kritizálta az ügyről beszámoló újságírókat. Azt mondta, hogy bizonyos újságcikkek előre sugallták az ítéletet, ez pedig lelkileg megerősítette őt az eljárás során. Bár a politikus nem nevezte meg, valószínűleg a Hvg.hu cikkére gondolt, amely elsőként számolt be az bírósági ügyről. A múlt heti tárgyalás szünetében oda is ment a lap munkatársához, és feltehetően ironikusan azt mondta, gratulál a cikkhez.

A hétfői tárgyaláson ismét megjelent László Tamás fideszes parlamenti képviselő, akit a múlt héten tanúként hallgatott ki a bíróság. László akkor határozottan kiállt egykori helyettese mellett. Erre utalt az is, hogy a hétfői ítélethirdetés előtt a folyóson László Tamás Bitvaival, illetve a politikus ügyvédjével beszélgetett hosszasan.