Őket szeretjük legjobban: politikusi toplista Ádertől Gyurcsányig

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint

-

Három párt jut be biztosan az Európai Parlamentbe a Medián április végi felmérése szerint. A kormány megítélése javult, a kormánypárti politikusok népszerűsége nagyot ugrott. Vona a legnépszerűbb ellenzéki politikus.


A Medián közvéleménykutató áprilisi felmérése szerint három magyar párt osztozhat az Európai Parlament 21 mandátumán: a Fidesz, a Jobbik és az MSZP. Ebben a sorrendben. A többi induló esélyei kétségesek voltak április végén, miután az EP választásra is érvényes az 5 százalékos bejutási küszöb. A felmérés szerint 46 százalék mondta biztosra, hogy elmegy szavazni május 25-én.


szavazási_szándék_ep_választás

A Fidesz erősödött, összefogás nélkül a Jobbik a második


A kormányt teljesítménye is javult

A kormány teljesítményét legutóbb 2011 elején értékelték ilyen jónak, mint most. A felmérés szerint április végén egy 100 fokú skálán 46-osra értékelték a teljesítményt. Ennél jobb csak az előző ciklus kezdetekor volt, ez egy kis javulást jelent az előző hónapokhoz képest. Jelentősen emelkedett viszont azok aránya, akik szerint Magyarországon jó irányba mennek a dolgok. 37-ről 44 százalékra nőtt az elégedettek aránya, az elégedetlenkedőké is nagyjából ennyivel csökkent, most az emberek fele elégedetlen.


A kormánypárti politikusok népszerűsége nagyot ugrott

A legnépszerűbb ellenzéki politikus továbbra is Vona Gábor, aki a tizenkettedik a 25-ös listán, bár a márciusihoz képest a kormánypárti politikusok erősödése miatt lejjebb került a lajstromban. Mesterházy Attila MSZP elnök viszont most jócskán lemaradt. Gyurcsány Ferenc visszavette a legnépszerűtlenebb politikus helyét a kormányzati pozíciót heteken belül feladó Hoffmann Rózsa oktatási államtitkártól. Gyurcsány azzal vigasztalódhat, hogy rajta kívül csak Orbán Viktort ismeri mindenki.


Forrás: Medián Forrás: Medián