Őket küldjük az Iszlám Állam ellen

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Több alakulatból válogatják össze a terroristák elleni harc magyar résztvevőit. Lesz köztük lövész, logisztikus, egészségügyi dolgozó, pszichológus, valamint tábori lelkész is.


Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök a távirati irodának adott interjút arról, kikből áll össze az a 150, majd 2018-tól 300 fős kontingens, amelyet Magyarország az Iszlám Állam ellen küld harcba. Az egység megalakításáért és felkészítéséért felelős katonai szervezet a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár, így az állomány is nagyrészt onnan kerül ki, de mellettük a Magyar Honvédség több szervezetéből is csatlakoznak a misszióhoz.

Elmondta: az MH Iraki Kiképzésbiztosító Kontingens feladatrendszere sokrétű. Az egyéni beosztást ellátó katonák biztosítják a Magyar Honvédség képviseletét a műveleti vezetési rendszer valamennyi szervezeti eleménél, így az amerikai központi parancsnokságon, a Többnemzetiségű Alkalmi Harci Kötelék kuvaiti parancsnokságán, a bagdadi Szárazföldi Komponens Parancsnokságon, az Erbil Harccsoport Parancsnokságon és a Kurdisztáni Kiképzéskoordináló Központban. A kontingens állományából két szakasszal az Erbil Harccsoport alárendeltségében levő egyik repülőtér őrzés-védelmi feladatait látják el, egy szakasszal pedig a pesmerga erők kiképzésében vesznek részt a magyar katonák.


A vezérkari főnök ugyanakkor kiemelte: a katonai erő csak egy eszköz, a terrorszervezet felszámolásáért, a térség biztonságának megerősítéséért politikai, diplomáciai úton is tenni kell. Ezzel kapcsolatban Benkő Tibor megjegyezte, hogy a terrorszervezetnek eddig hatékonyabb volt a kommunikációja. A nemzetközi koalíciónak még dolgoznia kell azon, hogy a világgal megértessék, mit miért tesznek, hogy miért dolgoznak, miért kell legyőzni az szervezetet. Egyfelől fel kell világosítani az embereket, hogy az iszlám vallás teljesen összeegyeztethetetlen a mészárlásokkal, terrorcselekményekkel – hangsúlyozta a vezérkari főnök.


Az iszlám vallású embereket is felháborítja, hogy Iszlám Államnak nevezi magát a terrorszervezet

– tette hozzá.

Az iraki lakossággal azt is meg kell értetni, hogy az az ő országuk, nekik kell küzdeniük érte. A koalíció azért van ott, hogy segítsen létrehozni egy önálló iraki biztonsági erőt, amely képes megvédeni hazáját. Benkő Tibor szerint a kurd harcosok eddigi harcainak eredménye vitathatatlan, a nemzetközi koalíció már több sikert is elért.

A terrorszervezet elleni, több mint hatvan országból álló nemzetközi koalícióhoz az Egyesült Államok felkérésére Magyarország is csatlakozott az Országgyűlés döntése nyomán. A vezérkari főnök megjegyezte, hogy „olyan elvekért harcolunk, amelyeket nem adhatunk föl. Magyarország, a magyar Országgyűlés azért döntött úgy, hogy csatlakozik ehhez a koalícióhoz, mert úgy tartja, kötelességünk fellépni az értékrendünket megtámadó, keresztényeket gyilkoló, embertelen terrorszervezet ellen.”