Ők vannak versenyben az egészségügyi államtitkári posztért

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Négyen vannak a listán. A rutinos fideszes Pesti Imre és az ideiglenes államtitkár Beneda Attila a legesélyesebb. Orbán jelöltjét, úgy tudjuk, Balog Zoltán miniszter fúrta meg.


Csütörtökig dönt a miniszterelnök a VS.hu információi szerint arról, hogy ki legyen az utódja az egy hónapja lemondott egészségügyi államtitkárnak. Zombor Gábor augusztus végén családi és személyes okokra hivatkozva kérte a felmentését.

Az emberi erőforrások minisztériumát irányító Balog Zoltán információink szerint három körből ajánlott jelöltet Orbán Viktor figyelmébe: egészségügyi menedzserként bizonyított vezetőket, kórházigazgatókat, illetve az alapellátásból érkező szakembereket. A korábbi hét jelöltből információink szerint ma már csak négy van versenyben: Sélleiné Márki Mária az OEP főigazgatója, Velkey György, a Bethesda kórház főigazgatója, Pesti Imre fideszes képviselő, korábbi budapesti kormánymegbízott, valamint az államtitkárságot szeptember óta ideiglenesen irányító Beneda Attila.

Pestinek és Benedának a többieknél nagyobb az esélye, mert mindkettőjüknek van egészségügyi menedzser és háziorvos végzettsége is. A miniszter az utóbbi hetekben több alkalommal is hangsúlyozta, hogy olyan embert keresnek a posztra, aki egyszerre tudná vállalni a rendszer működtetését és a szükséges átalakításokat, illetve aki világossá tudná tenni, hogy az elkövetkező éveknek az alapellátás, a háziorvosok kapuőri szerepének megerősítéséről kell szólniuk.

A miniszterelnökhöz a legmesszemenőbbekig lojális, a Fidesz közép-magyarországi regionális pártigazgatójaként is dolgozó Pestit már a 2014-es kormányalakításkor is államtitkárjelöltként emlegették. Ő írta a Fidesz 2010-es választási programjának egészségügyi fejezetét, a 2010-es önkormányzati választás után Budapest egészségügyért felelős főpolgármester-helyettese volt, majd 2011-ben fővárosi kormánymegbízottnak nevezte ki a miniszterelnök. A 2014-től életbelépő összeférhetetlenség miatt az új kormányzati ciklusban a képviselőséget választotta a Fővárosi Kormányhivatal vezetése helyett.

A miniszterelnök a VS.hu információi szerint eredetileg egyébként Molnár Ágnest látta volna szívesen a poszton, őt azonban Balog Zoltán ellenezte. A gyerekorvos végzettségű, ugyancsak frakciótag Molnár a Fidesz észak-magyarországi regionális igazgatója. 2010-től 2012-ig a fejlesztési tárca, majd a Miniszterelnökség államtitkára, 2014-ig a soproni kórház főigazgatója volt.