Ők taszíthatják le trónjáról az Oscar-királynő Jennifer Lawrence-t

Forrás: AFP

-

A csütörtökön kihirdetett Oscar-jelöltek között van három színésznő, akiket most fedez fel magának a világ. Saoirse Ronan már gyerekként is majdnem Oscart nyert, Brie Larson évek óta a legmenőbb független filmekben játszik, Alicia Vikander lába előtt idén borult le Hollywood. Mostantól nagyon sokat fogunk hallani róluk, ezért ideje bemutatni őket.


Alapszabály, hogy Hollywoodban soha nem lehetsz elég fiatal, különösen feltörekvő színésznőként. Az utóbbi években Jennifer Lawrence példája bizonyította, hogy az Amerikai Filmakadémia tagjai kifejezetten örülnek, ha alkalmuk nyílik a karrierjük elején álló színésznőket díjazni – ha a szépség tehetséggel párosul, az szinte mindig bejön a főként idősödő férfiakból álló Oscar-szavazóbizottságnak. És általában jellemző, hogy a férfiszínészek idősebb korukban, a nők fiatalon kapják meg a szobrot.

Ugyanakkor minden színészi kategóriában bevált recept az erejük teljében lévő sztárok mellett jelölni szárnyaikat bontogató tehetségeket és pályájuk vége felé járó veteránokat is, akiknél az Oscar egyben életműdíjnak is tekinthető. Ez a bevált felosztás idén is működik, az idős színészek közül a női főszereplők mezőnyében a hetvenedik évében járó Charlotte Rampling (45 év), a férfi mellékszereplőknél a szintén 69 éves Sylvester Stallone (Creed – Apollo fia) van ott a jelöltek között.


Charlotte Rampling a decemberben nyert Európa Filmdíjjal


Szintén jelölték idén is a még mindig csak 25 éves Jennifer Lawrence-t. Az ő példája abból a szempontból különleges, hogy neki nem kellett beérnie a tehetségét elismerő egy-két jelöléssel: az utóbbi öt évben négyszer(!) jelölték, ebből egy alkalommal meg is nyerte az Oscart. Ez is aláhúzza, hogy a fiatal, huszonéves színésznőkkel egyáltalán nemcsak a mezőnyt színesítő-fiatalító jelöltként, hanem komoly esélyesként kell számolni. Ezért megnéztük, ebben az évben kik azok a nők az Oscar-jelöltek között, akik letaszíthatják Lawrence-t az Oscar-királynők trónjáról.


Jennifer Lawrence a legutóbbi Golden Globe-díjával


Brie Larson

Az 1989-es születésű Larson a körülmények szerencsés összjátéka folytán vált a legjobb női főszereplők mezőnyének nagy esélyesévé. A kategória többi jelöltje közül Jennifer Lawrence (Joy) idén nem fog újabb Oscart kapni, Cate Blanchett filmjét, a Carolt nem jelölték a legjobb film díjára, ami Blanchett esélyeit is gyengíti. A Brooklyn is inkább a legjobb film kategória kibővített mezőnye miatt férhetett fel arra a listára – így Saoirse Ronannek sem sokan jósolnak Oscart –, Rampling 45 évét pedig nem is biztos, hogy túl sokan megnézték az Akadémia tagjai közül. Ezek miatt jelen pillanatban úgy tűnik, Brie Larson kaphatja a díjat, aki a külföldi kritikusok szerint megrázó alakítást nyújt A szobában. A regényadaptáció anyáról és fiáról szól, akik évekig élnek ugyanabba a szűk térbe zárva.


Jacob Tremblay és Brie Larson A szoba című filmben


Larson egyébként évek óta kifogástalan ízléssel, karrierjét gondosan építve választ szerepeket, így most mindenki szinte magától értetődőnek véli, hogy Oscarra jelölték. Az utóbbi évek független filmes sikerei közül játszott a szuper The Spectacular Now-ban (nálunk csak tévében ment Az élet habzsolva jó címmel), Hollywoodban pedig a 21 Jump Street – A kopasz osztag és a Don Jon mellékszerepeivel mutatkozott be.

Eddigi legnagyobb sikere viszont a nálunk csak a Titanic filmfesztiválon vetített Átmeneti állomás (Short Term 12) volt, amelyben egy problémás gyerekeket gondozó nevelőotthon fiatal vezetőjét alakította, aki maga is belső démonaival küszködik. Ez a film adta a világnak a kiváló Rami Maleket is, aki tavaly a Mr. Robot főszerepével vált igazán ismertté. Három éve az Átmeneti állomás begyűjtött egy csomó fesztiváldíjat, és Larsont díjazták az Independent Spirit Awardson is.


Brie Larson a Golden Globe-díjjal


Larson nagy korszaka csak most jön, de úgy tűnik, a hollywoodi szuperprodukciók (mint a King Kong eredettörténetét elmesélő, gyanúsan hangzó Kong: Skull Island) mellett továbbra is fontosnak tartja, hogy kisebb szerzői filmekben is szerepet vállaljon: játszik Ben Wheatley Free Fire-jében és az Átmeneti állomás rendezője, Destin Creton új filmjében, a Glass Castle-ben is.


Saoirse Ronan

Brie Larsonnal ellentétben a szép nevű, ír származású Saoirse Ronan (a keresztnevét szörsének kell ejteni) nem először lesz ott az Oscar-jelöltek között. Már 2008-ban jelölték, ennek ellenére idén is ő a legfiatalabb a színészi kategóriákban. Hogy lehet ez? Úgy, hogy nyolc éve ő volt a tehetséges gyerekszínész, aki aranyosan végigvonult a vörös szőnyegen, akkor a Vágy és vezeklést képviselve. Sok gyereksztárral ellentétben ő viszont a kiugrást hozó filmje után is ügyelt rá, hogy izgalmas rendezőkkel dolgozzon.


saoirse ronan

Saoirse Ronan a 2008-as Oscar-gálán


Utóbbiak közé tartozik a Vágy és vezeklést is rendező Joe Wright, aki rá osztotta a méltatlanul keveset emlegetett, lázálomszerű Hanna – Gyilkos természet főszerepét, amelyben Ronan elitkiképzést kapott gyilkológépként kaszabolja a rátörő gengsztereket és kormányügynököket. Ezután jött néhány A listás hollywoodi film, mint a félresikerült Komfortos mennyország vagy a meglepően érzékeny Burok tinidisztópiája, de a színésznő ezekből a vegyes fogadtatású filmekből is jól jött ki, mert jelenlétével, bájos nyíltságával az olyan közepes filmeket is feldobta, mint például a Majd újra lesz nyár.

Ronan már egyértelműen felnőtt színésznőként tűnt fel Ryan Gosling első rendezésében, a szerintünk gyalázatosan sikerült Lost Riverben és Wes Anderson eddigi legnagyobb anyagi sikerében, a Grand Budapest Hotelben is. Évek óta kopogtat a hollywoodi elitliga előszobájában, és még mindig csak 21 éves. Az a tippünk, hogy idén nem nyer Oscart, de egy-két éven belül igen.


Brooklyn (2015)

Saoirse Ronan és Domhnall Gleeson a Brooklyn című filmben


Alicia Vikander

Saoirse Ronant a Vágy és vezeklés, Brie Larsont az Átmeneti állomás óta számon tartják a filmrajongók. Alicia Vikander viszont tényleg idén robbant be Amerikában, és Európában is csak azok a kevesek tudták, micsoda istennőről van szó, akik megnézték az Egy veszedelmes viszony című, 2012-es dán filmet.


2015 ellenben Vikanderről szólt. Először jött az Ex Machina, ez a forradalminak egyáltalán nem nevezhető, de okos és kimért sci-fi, amelyben Alex Garlandnek sikerült összehoznia napjaink három legmenőbb színészét – Alicia Vikanderen kívül Oscar Isaac és Domhnall Gleeson játszottak benne, akik jelenleg az új Star Wars-filmekben váltják aprópénzre a tehetségüket, de olyan jó fejek, hogy ezt is megbocsáthatjuk nekik.


Ex Machina

Alicia Vikander az Ex Machinában


A svéd színésznő viszont nem pazarolja az idejét Az ébredő Erővel és folytatásaival, hanem ezerrel pörög más filmekben. Tavaly az Ex Machinán kívül szerepelt Az U.N.C.L.E. emberében – itt táncol férfipizsamában –, beugrott a Bradley Cooper-féle Ételművészbe, és a díjkiosztókra is odaért A dán lánnyal, ahol a látványos főszerepet alakító Eddie Redmayne oldalán nyújt visszafogottabb, árnyalt alakítást.


Danish Girl, The (2015)

Eddie Redmayne és Alicia Vikander A dán lányban


Teljesen mindegy, hogy Vikander kap-e idén mellékszereplői Oscart, vagy nem, máris sztárrá vált. Jövőre három filmjét is bemutatják: a Tom Stoppard forgatókönyvéből készülő Tulip Fevert, a következő, ismét Matt Damont csatasorba állító Bourne-filmet, valamint Derek Cianfrance (Blue Valentine, Túl a fenyvesen) rendezését, a Light Between Oceanst. Ez utóbbit várjuk a legjobban.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!