Ők nagyon különlegesek, lépjen csak közelebb!

Fotó: VS.hu / Bartha Máté

-

Menő design brand, terápiás tevékenység és bevételi forrás egyszerre – a MAACRAFT igazi multifunkcionális projekt, és meggyőző példa arra, hogy miként érdemes együtt élni az autistákkal. Sokat tudnak ugyanis adni, ha értő és érzékeny közegbe kerülnek.Nem autistaként képtelenek vagyunk a világot pusztán a nyers valóságában értelmezni, egyszerűen azért, mert a gondolkodásunk beleavatkozna az értelmezési folyamatokba. Velünk él viszont egy jelentős csoport, az autistáké, amelynek a tagjai egy eltérő világot tapasztalnak, és ennek a tapasztalásnak a megértése nemcsak izgalmas, hanem fontos is.

Magyarországon a hivatalos felmérések szerint körülbelül 25 ezer regisztrált autizmussal élő ember él, de becslések szerint a számuk elérheti a százezret is. Vagyis egyáltalán nem jelentéktelen társadalmi csoportról van szó – saját önmegvalósítási és önállósági törekvésekkel, értékteremtő munkával és értékes szabadidővel, vagy adott esetben fiziológiai igényekkel, amelyeknek a figyelembevétele segíthet az autizmussal együtt járó társadalmi és kommunikációs nehézségek leküzdésében.

Az autizmusnak nincs gyógymódja, az autizmussal élők azonban a számukra megfelelő közegben és személyre szabott gondoskodással képesek fejlődni és alkotni.Ilyen közeget és ilyen gondoskodást biztosít a Miskolci Autista Alapítvány (MAA), amelyet 1992-ben a Miskolcon és környékén lakó autizmussal élők szülei hoztak létre nem titkoltan a hiányos szociális ellátórendszer ellensúlyozására. Az autizmussal élő és értelmi fogyatékos fiataloknak elhelyezést, teljes körű ellátást, képzési és foglalkoztatási lehetőségeket biztosítanak. Az MAA otthonában ötvenen laknak, a napközijében pedig 15 családban élő fiatal nappali ellátásáról gondoskodnak. Az MAA körül ugyanakkor az érintettekkel és a családtagokkal együtt 150 fős közösség alakult ki.

És ma már a designpiacon is tényezőnek számítanak. Az alapítvány projektjeként működő MAACRAFT névre keresztelt szociális műhelyből ugyanis olyan alkotások kerülnek ki, amelyek nagyon is piacképesnek számítanak. Az innen kikerülő tárgyak egy komplex foglalkoztatási módszernek köszönhetően születnek meg: a képzett szakemberek és rutinos konduktorok segítségével autista és értelmi sérült fiatalok dolgoznak csapatmunkában, egymás képességeit kiegészítve.A MAACRAFT projektvezetője, Szalkai Dániel designer kizárólag olyan termékeket tervez, amelyek ehhez a kis munkaközösséghez idomulnak, amelyeket a sérült munkavállalók el tudnak készíteni. A MAACRAFT mögött álló designereknek külön kihívás, hogy minél változatosabb munkafolyamatokat találjanak ki, hogy a műhelyben dolgozó fiatalok fejlődhessenek, és sikerélményük legyen – mindezt a hét öt napján, napi négy órában. Szalkai Dániel szerint fontos kiemelni, hogy a műhelyben és a mellette működő kis kertészetben dolgozó fiatalok teljesen önálló munkára sok esetben teljesen képtelenek: „Fizikai vagy kognitív nehézségeik vannak, ez által bizonyos mértékű támogatásra szükségük van, és ez sok esetben igaz az életük más részére is.”Vagyis nem átlagos munkavállalókról van szó, és Szalkai Dániel szerint ezt mindenekelőtt a műhely hangulata árulja el. Az elhangzó párbeszédek, hangok, mozdulatok is mind erre utalnak. A MAACRAFT termékeit 90 százalékban autizmussal élő munkavállalók állítják elő. „Ők nagyon különlegesek. Hihetetlenül érzékenyek és nyitottak a világra, de rendkívül sok viselkedési zavar jellemzi őket. Ami a »normális« emberek között erős stigmát és hátrányt jelent, azokat a »hibákat« a MAACRAFT közössége elfogadja. Persze van sok speciális sablonunk vagy segédeszközünk – ezek segítenek pontosabb munkát végezni –, amelyek szintén nagyon árulkodóak, de ha ott vagy közöttük, akkor tudod megérteni, hogy mennyire mások, különlegesek”.
Mint például a 30-as évei elején járó Dávid, aki három éve került a MAACRAFT-hoz. Kicsit különc fiú, de szeret dolgozni – a szülei ezzel bízták rá őt a csapatra. „Amikor hozzánk került, egy szótlan és frusztrált fiúnak tűnt, aki nagyon jól dolgozott, de nem nagyon tudott beilleszkedni. Valóban nagyon különleges volt, viszont tele volt viselkedési zavarokkal – idézte fel Szalkai Dániel. – Aztán szép lassan beilleszkedett. Azóta az egyik éldolgozónk, aki barátnőt is választott a műhelyből. Jön velünk a kiállításokra és díjátadókra, és úgy látom, hogy nagyon jól érzi magát. Megtalálta a helyét.”


MAACRAFT projekt, autista, autizmus


Közben olyan tárgyak születnek, amelyek, mint mondják, megszépítik a mindennapokat, miközben az előállításuk során nagyon meghatározóak a helyi adottságok és a dolgozók képessége. A műhely dolgozóinak a foglalkoztatottsága mellett ugyanis fontos az is, hogy – ahogy Szalkai Dániel fogalmaz – legyen „hozzáadott designértékük a tárgyaknak”, mert ezzel tudják megszólítani a vásárlókat. Sok vevőnek ugyanis nemcsak a formavilág számít, hanem a „termékek mögötti szociális tartalom is”.


MAACRAFT projekt, autista, autizmus


A MAACRAFT csapatát és módszerét április 14-étől közelebbről is megismerheti a Közelítő Valóságok kiállításon.