Ők lehetnek a jövő Cristiano Ronaldói

Fotó: Europress/AFP/Andrew Yates / Europress/AFP/Andrew Yates

-

HÁTTÉR

Rengeteg tehetséges fiatal labdarúgó rohangál a világ futballpályáin, a Guardian pedig összeszedte, kik uralhatják majd a nem is olyan távoli jövőben a focit. Némelyikük már hírnevet szerzett magának, néhányan még várnak a komoly áttörésre, de az biztos, hogy érdemes lesz figyelemmel kísérni a pályafutásukat.


  Tavaly az első osztályú Bastiában szerepelt kölcsönben a francia támadó középpályás, ezalatt tíz gólt rúgott az ellenfeleknek. Trükkös, pontos, tavaly nyáron pedig nagyban hozzájárult a francia U20-as válogatott világbajnoki győzelméhez. Népszerűsége némileg csökkent, amikor nyáron el akart igazolni a Lille-ből a Marseille-be, végül 4,7 milliárd forintot (£13M) fizetett érte a provence-i gárda. A Toulouse edzője, Alain Casanova szerint Thauvin játéka a franciák Aranylabdáról a politika miatt lemaradt sztárját, Franck Ribéryt idézi.

- - Lukaku tavaly a West Bromnál pallérozódott, idén az Evertonnál van kölcsönben, de két és fél éve a Chelsea tulajdonában van a játékjoga – az akkor 18 éves csatárt 6,2 milliárd forintért (£17M) vették a belga Anderlechttől. Ma már a Premier League egyik legrettegettebb támadójának számít, sokban hasonlít Didier Drogbához, és mindenképp a Chelsea-ben képzeli el a közeljövőjét – a csapat pedig nem akarja eladni az Evertonnak. „A világ egyik legjobb csatára akarok lenni” – így szól a brazil világbajnokságra készülő belga válogatott Lukaku célkitűzése.

  Védők is felkerültek a Guardian listájára, így például a francia U20-as válogatott egy másik tagja, Zouma is. 17 éves kora óta kirobbanthatatlan a korábbi tízszeres bajnok kezdőcsapatából – csak akkor nem játszott, ha sérült volt. Kivételesen erős, technikás játékos, akit már nagy klubokkal is kapcsolatba hoztak: állítólag mindkét manchesteri csapat, valamint az Arsenal és a Tottenham is szívesen leigazolná őt. De Zouma a múlt hónapban beismerte, hogy már felvette a kapcsolatot a Chelsea-vel. „Amikor egy akkora edző, mint Mourinho felhív egy olyan kis játékost, mint Zouma, az már valami. Ilyen nem történik minden nap. Ha azt mondod, hogy menjek a Chelsea-be, azonnal indulok” – mondta akkor Zouma.

- - Nem lehet teljes a lista egy német srác nélkül: Draxler 2011-ben minden idők negyedik legfiatalabb debütánsa volt a Bundesligában. Azóta előbb a várost, majd Németországot járta be a híre, ma pedig már világszerte több nagy klub megfigyelői is árgus szemmel kísérik minden mozdulatát – játékjoga ma már több mint 14 és fél milliárd forintot (£40M) ér. A tehetséges és sokoldalú támadó középpályás ínsérülés miatt márciusig nem bevethető – így aztán a sokak által várt januári eligazolása dugába dőlt. Nyáron viszont jó eséllyel klubot vált, a Chelsea vagy az Arsenal lehet a befutó, mert ugyan a Schalke szeretné megtartani, de „vannak faktorok, amelyekre nem lehet befolyásunk” – mondta Horst Heldt, a csapat általános menedzsere.

  A következő Gareth Bale lehet az angol balhátvédből – a ma a Real Madridban játszó balszélső szintén a S’otonban, ugyancsak balhátvédként kezdte pályafutását. Stuart Pearce, az angol ifik korábbi edzője szerint Shaw azt tudja a bal lábával, amit egy hokijátékos az ütőjével – azaz rendkívül technikás. Emellett ügyesen védekezik, nem csoda, hogy szinte az összes nagy angol klub le akarja igazolni. Nem lesz olcsó mulatság, állítólag 12,8 milliárd forintot (£35M) kellene kipengetni érte – a legdrágább védő lehetne ezzel.

- - Újabb játékos, aki az Evertonnál van idén kölcsönben: a Barcelona katalán játékosát már 14 évesen annyira tehetségesnek tartották, hogy a Nike reklámszerződést kötött vele. Deulofeu nem pusztán jó focista, hanem az arca is nagy: egy ifimeccsen állítólag azt mondta az ellenfél éppen csere miatt levonuló játékosának: „Ugorj be az öltözőbe a meccs után, majd adok egy autogramot”. Az Everton edzője, Roberto Martínez igen nagyra tartja, hosszú távon viszont jó eséllyel a Barçába is be fog férni.

  Marcos Aoás Corrêa a becsületes neve a brazil hátvédnek, aki ugyan nyáron még csak húsz éves lesz, mégis alapembere a hazai vébégyőzelemre készülő válogatottnak. Ebben nagy szerepet játszhat az, hogy tántoríthatatlan és éhezik a sikerre, ráadásul a válogatottban is klubtársával, Thiago Silvával játszhat a védelem tengelyében. Egyébként az újgazdag PSG több mint tizenegymillió forintot (£30M) fizetett érte az olasz AS Romának. Úgy tűnik, megéri a pénzét.

- - 2012-ben még kvázi ismeretlen tinédzserként hagyta ott a Manchester Unitedet a fiatal francia, aki azóta az Öreg Hölgy egyik alapembere lett a középpályán. A francia U20-asokkal vébét is nyert, idén pedig a felnőtt válogatottban csilloghat majd a világversenyen. A United persze visszavásárolná, de a PSG is nyitottnak mutatkozna egy ilyen üzletre. 14,7 milliárd forint (£40M) kellene hozzá.

- - Manchester vörös fele ugyanakkor rendelkezik egy másik szupertehetséggel – valószínűleg a koszovói albán származású belga Januzaj „felfedezése” lesz a szezon egyetlen pozitív momentuma David Moyes csapatának. Jó egyensúlyérzék, nyugodtság és a kihívások teljesítése sem okoz neki gondot – egyedül néhány műesés rontott az imidzsén. Gary Neville szerint a világ egyik legjobbja lesz, Darren Fletcher pedig úgy látja, hogy Januzaj van olyan jó, mint amilyen Cristiano Ronaldo volt 18 éves korában.

  A Queens Park Rangers akadémiáján feltűnt jamaikai származású, pöttöm, angol szélső Rafa Benítez egyik legjobb igazolása volt: 220 millió forintot (£600E) fizetett érte a Liverpool. Kenny Dalglish idején épült be a kezdőbe, majd Brendan Rodgers is előszeretettel szerepelteti ott – szerinte egyébként elég jól reagált az ifjú tehetség arra, hogy egy ideig mellőzte, ismét régi formájában villog. „Jó gyerek” – mondta róla a menedzser. Sterling már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott, tehetségét csupán libidója árnyékolja be: 2012-ben gyereke született egy futó kapcsolatból, 2013-ban pedig akkori modell barátnőjének megverésével gyanúsították.