Ők is az eltűnt maláj gépen utaztak

Fotó: MTI/EPA/Azham Rahim / MTI/EPA/Azham Rahim

-

A nagy erőkkel keresett maláj gépen kétesztendős volt a legfiatalabb, 76 éves a legidősebb utas. Mérnökök, nyaralók, művészek és buddhista szerzetes is utazott a gépen, néhányukról mesélünk.


A CNN összeállítást közölt a Malaysia Airlines eltűnt gépének utasairól – elvégre az utasok száma (239) nemcsak egy szám, hanem ugyanennyi emberi sors, történet is egyben. Ezekből a mikrotörténetekből mutatunk be néhányat. Moheng Wang és családja A gép legfiatalabb utasa a kétéves Moheng Wang volt, aki szüleivel – Rory Wang és Vivia Jiao – és anyai ági nagyszüleivel – Dai Shuling, Jiao Wenxue – ült a repülőgépen. A család malajziai vakációt követően tartott hazafelé, Pekingbe. Rory – szokásához híven – egy héttel a vakáció vége előtt küldött volt osztálytársainak néhány fotót és élménybeszámolót, korábbi mesterszakos csoporttársa, Saleel Limaye ezekről azt mondta, hogy „fantasztikus képek”. Vivia barátnője, Weina Shi pedig azt mondta a nőről, hogy „kedves, gondoskodó teremtés, akivel azonnal összebarátkoztam”. Elmondása szerint Vivia az a fajta feleség volt, aki akkor is hagyott egy kis üzenetet a férjének, ha elment futni a környéken. A harmincas évei elején járó házaspár női tagjának szülei is a családdal tartottak a malajziai vakációra, mindketten 58 évesek. Puspanahtan Subramaniam A 34 éves IT-specialista apukát két gyermeke nem akarta kiengedni a reptérre. Csak úgy engedték el a lábát – amelyre csimpaszkodtak –, ha Puspanahtan megígérte, hogy csokoládét és egyéb ajándékokat hoz nekik a pekingi útjáról. A férfi apja, Gurusami elmondta a sajtónak: rengeteget köszönhet fiának, lényegében ő tartotta el a családot. Gurusami Subramaniam hozzátette: húsz évig dolgozott biztonsági őrként, hogy fiából egyetemista lehessen. Ju Kun A 35 éves Ju közösségimédia-profiljait ellepték az aggódó üzenetek, miután kiderült, hogy a harcművészetek szakértőjének számító 35 éves férfi is rajta volt az eltűnt gépen. Ju egyébként kaszkadőrként szerepelt például A tiltott királyság című, Jackie Chan és Jet Li nevével fémjelzett filmben. Zhang Ziyi kínai színésznő a Weibo közösségi portálon azt írta róla, hogy Ju keményen dolgozó ember, míg a Netflix amerikai tévétársaság közölte: „fontos tagja a produkciós csapatunknak, aki hihetetlenül tehetséges”. Paul Weeks Az új-zélandi férfi otthon hagyta jegygyűrűjét és óráját, amikor elvállalt egy bányász állást Mongóliában, ahová a maláj járattal utazott. Felesége a jegygyűrűt szorongatva mesélte a CNN-nek, hogy Weeks „a világ legcsodálatosabb férje és apja”, aki minden idejét két fiával tölti. Danica elmondta:

„Ő a legjobb barátom és a lelki társam, és alig várom, hogy visszakapjam. Reménykedem. Reménykedem.”
Zaharie Ahmad Shah Zaharie vezette az eltűnt gépet, a vizsgálatok központi figurája, nemrégiben a házát is átkutatták. A maláj ellenzék egyik legfontosabb alakja, Anwar Ibrahim ismeri a pilótát, szerinte Zaharie „az extremizmus minden formája ellen tiltakozik”, viszont politikailag aktív, elkötelezett a demokráciával és az igazságossággal kapcsolatban. Egyes médiumok korábban arról cikkeztek, hogy Zaharie jól ismerte Anwar Ibrahimot, aki ellen bírósági ítéletet hoztak. Így a repülőgép eltűnése akár szándékos politikai cselekedet is lehetett, egyfajta tiltakozás az ítélet ellen. Ibrahim persze ezt tagadja. Mohammed Khairul Amri Selamat A 29 éves civil légi közlekedési mérnök szerepét is vizsgálják a hatóságok a repüléssel kapcsolatos tudása miatt. Apja elmondta:
„Nem hinném, hogy bármi köze lenne az ügyhöz. De szívesen fogadjuk a rendőrséget, vizsgáljanak ki engem és családomat.”
Mao Tugui Hu Xianquan utoljára március 2-án beszélt férjével, Maóval. A festő éppen akkor csekkolt be a maláj gépnél, amellyel saját kiállításának megnyitójára tartott. Swawand Kolekar Az indiai Mumbaiban a 23 éves Archit Joshi aggódik, de minden információ érdekli csoporttársáról, Kolekarról. Kolekar Pekingben élő családja ugyanígy tesz. Joshi a CNN-nek elmondta: Kolekar „nagyon intelligens srác volt, afféle »tech-buzi«, aki rengeteg projekten dolgozott a mérnökiskolában. (...) Nem volt sok barátja – kissé magányos farkas volt –, de minden tulajdonsága megvolt ahhoz, hogy remek barát legyen.” További szívszorító történetekkel találkozhat, ha elolvassa a CNN összeállítását.