Ők csinálják a balhét Kelet-Ukrajnában

Fotó: MTI/AP/Makszim Sipenkov / MTI/AP/Makszim Sipenkov

-

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár vezetők szinte teljesen ismeretlenek voltak a közvélemény számára a március végén kirobbant fegyveres összecsapások előtt. Most bemutatjuk őket.


Pavlo Gubarjev

Donyeck megye önhatalmúlag kinevezett „népi kormányzója”, 31 éves. A márciusban az ország „területi integritásának megsértéséért” őrizetbe vett férfit a múlt héten bocsátották szabadon az ukrán különleges szolgálat három, szakadárok kezére került tisztjének elengedéséért cserébe. Gubarjev szabadulását azonnal üdvözölte Vlagyimir Putyin orosz elnök. A reklámügynökséget vezető Gubarjev a kelet-ukrajnai szakadárok szóvivője lett Viktor Janukovics oroszbarát ukrán elnök rezsimjének megbuktatását követően. Az ökölvívást kedvelő, háromgyermekes apa tagja volt az 1990-es években alakult, a Nyugatot elutasító és az Oroszországgal való egyesülést célul kitűző Ukrán Haladó Szocialista Pártnak.


-


Denisz Pusilin

Az egyoldalúan kikiáltott „donyecki népköztársaság” társelnöke, 33 éves.  A katonai szolgálat teljesítése után nem fejezte be Donyeckben folytatott közgazdasági tanulmányait. Pusilin a csalásért éveket börtönben töltő Szergej Mavrodi által alapított MMM pénzügyi piramis örökébe lépett MMM (My Maiemo Metu - Egy célunk van) politikai formáció tagjának mondja magát. A 2000-es években a Borisz Kolesznyikov oroszpárti képviselőhöz közeli Dolce Vita cégcsoporton belül a csokoládéforgalmazásért felelt. Tavaly novemberben megjelent életrajza szerint munkanélküli. Támogatja az Oplot félkatonai csoportot, amelynek főnöke nyíltan felszólította híveit arra, hogy szúrják ki a szemét vagy törjék el a lábát az Európa-barát szembenállóknak, ha azok támadni próbálnak. Pusilin házas és egy gyermek édesapja.


-


Vjacseszlav Ponomarjov

A kelet-ukrajnai oroszbarát fegyveres lázadás fellegvárának számító Szlovjanszk önhatalmúlag kinevezett polgármestere, 49 éves. A Putyintól katonákat és fegyvereket követelő férfi egy orosz lapnak adott interjúban azt ígérte, hogy kiirtja azokat, akik ellene vannak. Mint mondta, kész „bárkit elkapni és a tökeinél fogva fellógatni” annak érdekében, hogy megakadályozza a május 25-re kiírt elnökválasztást. Emberei több mint egy héten át fogva tartották az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzetközi katonai megfigyelői csoportját, amelynek tagjait hol hadifogolynak, hol vendégnek titulálták. A szakadár politikus volt az, aki elrabolt, majd napok múlva szabadon engedett egy amerikai újságírót. Ponomarjov elvált, egy fia van. Elmondása szerint jobban szeret egyedül élni.


-


Valerij Bolotov

Luhanszk önjelölt „népi kormányzója”, a „délkeleti hadsereg” egyik parancsnoka, 43 éves. Egykori ejtőernyős, aki részt vett az Örményország által Azerbajdzsántól elszakított, többségében örmények lakta Hegyi-Karabahban vívott konfliktusokban, majd közgazdasági és mérnöki tanulmányokat folytatott. Az ukrán médiában május elején megjelent videofelvétel szerint Bolotov Luhanszkban kijárási tilalmat rendelt el, valamint az „összes férfi teljes mozgósítására” adott utasítást. „Meg fogjuk védeni a területünket a neonáci megszállóktól” - hangoztatta a kijevi hatóságokra utalva. „A célunk Kijev” - ezt is mondta. Kétgyermekes édesapja.


-