Ők az eurovíziós dalfesztivál legnagyobb esélyesei

Fotó: MTI/EPA / Julian Stratenschulte

-

A fogadóirodák összeállították a szorzókat a kedden kezdődő kijevi Eurovíziós Dalfesztivál lehetséges győztesére.


Kedd este rendezik a 62. Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjét. A fogadóirodák szorzói szerint a három legnagyobb esélyesből kettőt rögtön meg is hallgathatunk, a harmadikat pedig csak a döntőben fogjuk hallani. Ez azt jelenti, hogy Pápai Joci Origó című dalának a második elődöntőben nem lesz nehéz dolga a továbbjutással. A 18 második elődöntős énekes közül a legjobb 10-ben kell szerepelnie, a fogadóirodák szerint pedig a hatodik legesélyesebb.


A keddi és a csütörtöki elődöntőben összesen 42 ország indul, ezek közül három olyan dalt hallgathatunk meg, ami nem angol nyelvű – az egyik Pápai Jocié.

Hosszú idő után ezúttal nem Gundel Takács Gábor közvetít a dalfesztiválról. A két műsorvezető Rátonyi Krisztina és Freddie lesz – utóbbi tavaly magyar színekben a 19. helyen végzett a döntőben. Magyarország szavazatait Tatár Csilla fogja bemondani élőben, a Március 15. térről.


Öt év alatt harmadszor?

A svédek jellemzően jól szerepelnek az Euróvíziós Dalfesztiválon, az elmúlt hat évben négyszer is a dobogón végzett a svéd előadó. Loreen és Mans Zelmerlöw meg is nyerte a versenyt, így Malmő és Stockholm is rendezett már dalfesztivált a közelmúltban.


Ha idén is Svédország győz, akkor öt éven belül harmadszor választják a legjobbnak, ez a bravúr korábban csak az íreknek és a franciáknak sikerült. Ráadásul be is érnék az íreket az örökranglistán, az ő énekesüket eddig hétszer választották a legjobbnak, míg a svéd előadót hatszor.Robin Bengtsson tizennyolc évesen tűnt fel egy svéd tehetségkutatóban. Tavaly már elindult a svéd eurovíziós válogatóműsorban, de akkor még csak az ötödik helyen végzett. Robin viszont nem adta fel, és idén benevezte I can't go on című számát, amivel sikerült megnyernie a válogatóműsort, ő képviselheti idén Svédországot Kijevben. Az élő produkcióra nem kell sokat várni: a 21 órakor kezdődő első elődöntőben rögtön elsőként léphet színpadra Robin Bengtsson.


Ez lenne az igazi áttörés

Portugália még sosem nyert Eurovíziós Dalfesztivált, és a fogadóirodák szerint soha nem is állt olyan közel hozzá, mint idén. Legjobb eredményük egy hatodik hely volt 1996-ban, következő évben viszont Célia Lawson Antes do adeus című dala nulla ponttal, utolsó helyen végzett a döntőben, és azóta sem közelítették meg a top 10-et, tavaly pedig el sem indultak. Érdekesség, hogy a portugálok 48 alkalommal vettek már részt a dalfesztiválon, és mind a 48 alkalommal portugál nyelvű dallal. Az elmúlt húsz évben egyetlen olyan győztes dal volt, ami nem angol nyelvű – Salvador Sobral győzelme ebből a szempontból is különleges lenne.A dal címe azt jelenti: „Két ember szerelme". Lassabb, érzelmesebb, és a svéd számmal ellentétben ez inkább élő, hangszeres zenére épül. Az énekes, Salvador 19 évesen tűnt fel egy portugál tehetségkutató műsorban, első albumára egészen tavalyig kellett várni. Ő lesz a kilencedik előadó a kedd esti első elődöntőben.


A legnagyobb esélyes

Az összes fogadóiroda, és egy Eurovízió-rajongókból álló nemzetközi szervezet is egyértelműen az olasz dalt várja győztesnek. Olaszország 13 éven keresztül egyáltalán nem is indult a Dalfesztiválon, 2011-ben tért vissza, és lett az egyike annak az öt országnak, akik automatikusan a döntőbe kerülnek, kihagyják az elődöntőt. Visszatérésük évében majdnem meg is nyerték a versenyt, kevés szavazattal maradtak el az azerbajdzsáni indulótól, második helyen végeztek. 2015-ben aztán a San Remó-i zenei fesztivál győztesét, a népszerű pop-opera triót, az Il Volot nevezték a fesztiválra. Őket sokan győztesnek kiáltották ki a verseny előtt, végül a harmadik helyen végeztek.

Francesco Gabbani is a San Remó-i zenei fesztiválon tűnt fel, amit sikerült is rögtön megnyernie Amen című dalával. Idén is fellépett San Remóban, és idén is nyert, ezt a dalát pedig benevezték az olaszok az Eurovízióra is. Olaszország 27 éve nem nyert az Eurovízión, az ezüst- és a bronzérem után úgy tűnik, a fogadóirodák megelőlegezték nekik az aranyérmet.Három férfi műsorvezető

A Dalfesztiválnak a kijevi Nemzetközi Kiállítási Központ ad otthont, 14 ezren férnek be a helyszínre. A város másodszor rendezi meg az eseményt, érdekesség, hogy Ukrajna akkor sem állt teljesen biztos lábakon: a 2005-ös kijevi dalfesztiválra néhány hónappal a narancsos forradalom után került sor. Abban az évben a görög dal lett a győztes. A szlovén énekes, Omar Naber 2005-ben is ott volt Kijevben, és kedd este is láthatjuk: ő képviseli idén is Szlovéniát On My Way című dalával.


Idén először indul olyan énekes, aki már 2000-ben született: a bolgár Kristian Kostov.

1956 óta az idei lesz a második alkalom, hogy nem lesz női műsorvezető a helyszínen: a Dalfesztivált három férfi vezeti majd. Az első elődöntő kedd este, a második csütörtök este, a döntő pedig szombat este lesz, a rendezvények 21 órakor kezdődnek.