Ők akarják lenyomni az ország egyik legnagyobb állami cégét

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A belgrádi Crvena Zvezda fociklub tanácsadója, egy nemzetközi botrányhős Székelyföldről származó magyarországi üzleti partnere, egy német kockázati tőkebefektető, egy magyar szoftverfejlesztő és egy bankár, valamint Pintér Sándor belügyminiszter volt tulajdonostársa: így együtt mind kellettek ahhoz, hogy az osztrák posta helyett ők vihessék a magyarok leveleit. A mélyére néztünk, ki lett az állami Magyar Posta új versenytársa.


Egyszerűen learabozták, pedig ennél azért többről van szó. A City Mail Hungary Kft.-nek hivatalosan egyetlen dubaji bejegyzésű tulajdonosa sincs, legfeljebb a legnagyobb üzletrész birtokosának, a horvát származású Ivan Mestrovicnak van egy cége, a CityMail Dubai I.I.c., amelyet az Egyesült Arab Emirátusokban alapított 2001-ben.


A CityMail székhelyét pirossal jelezték Dubaj térképén


A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) több mint két év elteltével szembesült olyan kérelmezővel, aki mindenben megfelelt a jogszabályi feltételeknek, és így lehetőséget kaphatott arra, hogy versenyre kényszerítse a Magyar Postát (MP). 2013 januárja óta ugyanis már nem az MP kizárólagos joga, hogy a leggyakrabban előforduló levélféleséget, az 50 grammnál könnyebb küldeményeket is kikézbesítse.


Ez azért különösen érzékeny területe a postaszolgáltatásnak, mert miközben a levélkézbesítés éves szinten nagyjából 100 milliárd forintos piac, addig ebben a tevékenységben vannak könnyebben és nehezebben teljesíthető feladatok. Évente egy levelet kivinni egy Isten háta mögötti kis faluba
kész veszteség. Viszont sok ügyféllel sokat levelező cégek (például bankok, közszolgáltató cégek tömeges) küldeményeit kivinni, főként, ha az földrajzilag is egy jól körülhatárolható területet érint, például a fővárost, az már buli.

Nem véletlen, hogy az osztrák posta magyarországi leányvállalata, a Feibra Kft. gyakorlatilag az első pillanattól kezdve megpróbált erre a piacra bejutni, ám igyekezete hasztalan volt, az NMHH visszadobta engedélykérelmét. Ez legutóbb tavasszal történt meg, amikor a hivatal arra hivatkozott, hogy a cég számviteli eljárásai „jelenleg még nem kellően áttekinthetőek”.

A Feibra a kilencvenes évek eleje óta működő vállalkozás, és 2005 óta hivatalosan is az osztrák posta tulajdonában volt. A reklám- és futárpostai küldemények kézbesítésével korábban még 3-4 milliárd forint bevételt ért el, tavaly már csak 1,5 milliárd forintot, és azon is 200 millió forint vesztesége volt. A tavaszi elutasítás után az osztrák tulajdonos le is mondott erről a piacról, és eladta a Feibrát a cég egy korábbi magyar menedzserének.

A City Mail ehhez képest 2011-ben alakult meg, futárpostai tevékenységéből – amelyhez nem kell engedély – tavaly volt először egy kis bevétele, 17 millió forint, így túl sok mindent nem kellett elkönyvelnie. Kivéve azt a 135 millió forintot, amelyet a tulajdonosoknak kellett belenyomniuk a cégbe, mert így a vállalkozás – saját megfogalmazása szerint –


minden szempontból megfelel a helyi szabályozó környezetnek.

Az adóhivatalnak májusban benyújtott mérlegbeszámoló szerint az eredetileg tervezettnél jóval hosszabb időt és több pénzt emésztett fel, hogy a City Mail olyan működési modellt alakítson ki, amelynek alapján megkaphatja az engedélyt az 50 grammos levélküldeményekre is. Ezt a célt szolgálta egy olyan könyvelési technika alkalmazása is, amelyben az ennek érdekében kifejtett tevékenysége értékét is elszámolta. Ezt a megoldást elfogadta az NMHH.


De kik azok, akik a 135 millió forintról szóló tulajdonosi döntést meghozták? A City Mail Hungary három magánszemély és három gazdasági társaság birtokában van.


01

Ivan Mestrovic – 51,12%

A horvát üzletember 2001-ben alapította meg a dubaji CityMailt, amelynek az Egyesült Arab Emirátusokon kívül Katarban, Bahreinben, Szerbiában és Oroszországban van még érdekeltsége. A zágrábi jogi egyetemen végzett üzletember a cégben az információtechnológiai jogokat is birtokolja, ez az a tudás, amelyre a CityMail büszke. A hivatalosan Eszéken élő Mestrovicról még annyit tudni, hogy a sportmenedzsmentben is aktív. Korábban az eszéki, majd a híres, BEK- és Világkupa-győztes szerb fociklub, a Crvena Zvezda (Vörös Csillag) tanácsadója volt, most pedig a zágrábi hokicsapat, a KHL Medvescak elnökének üzleti súgóembere. Ivan Mestrovic névrokona a horvát Rodinként is emlegetett XX. század eleji szobrásznak.


02

ADC Investment Kft. – 25,44%

A cég ügyvezetője és részben tulajdonosa Oscar Pfeffermann, egy székelyföldi születésű, jelenleg Antwerpenben élő üzletember. Pfefferman több magyarországi ingatlanfejlesztő cégben is érdekelt, de a figyelmet azzal hívta fel magára, hogy közös cége volt a korábban az FBI által is körözött – két éve elhunyt – milliárdossal, Marc Richcsel. A nemzetközi botrányhősnek, aki a kubai cukortól kezdve az iráni olajig mindennel kereskedett, 2008-tól haláláig, 2013-ig volt Magyarországon cége, amelyben Oscar Pfeffermann is tulajdonos volt. Az Inmo Hungary Kft. egy Hungária körúti ingatlanon tervezett beruházást. Pfeffermann Kossuth térre bejegyzett cégeinek többsége azóta is működik.


03

Dr. Max Iann Invest GmbH – 12,97%

A német kockázati tőkebefektető társaságot a tulajdonosról nevezték el, egy családi vállalkozás a keletnémet területeken. Egy éve egy startupba fektetett be 4 millió eurót, az új fejlesztés egy iPadre készült szoftver, amely áruk készletezésére és az áruk ellenértékének kifizetésére szolgál.


04

NET'54 Üzleti Kommunikáció Kft. – 4,99%

A hazai családi informatikai vállalkozás igen szépen növekedett az elmúlt években. Árbevétele tavaly már meghaladta az 5 milliárd forintot, amelyen bő 200 millió forint profitot ért el. A cég több szoftverfejlesztő multinak is kiemelt magyarországi partnere.


05

Sebők Sándor – 2,99%

Bankár, pénzügyi tanácsadó. Húsz éven át az Inter-Európa Bank vezetőségében ült, ahol az olasz tulajdonosokon kívül vezető hazai pénzügyi szakemberek, köztük Bartha Ferenc és Csepi Lajos mellett dolgozott egészen 2008-ig, amikor az Inter-Európa Bank beolvadt a CIB Bankba. Azóta saját tanácsadócége van.


06

Kanta László – 2,49%

A biztonságtechnikai piacon tevékenykedő kisebb cégekben voltak érdekeltségei az elmúlt években. Az 1998-ban alapított Mon-da Központi Riasztórendszer Szolgáltató Kft.-je 2006-ban felkeltette a jelenlegi belügyminiszter, volt országos rendőrfőkapitány érdeklődését is. Pintér Sándor cége 2006-ban bevásárolt a Mon-dába, amelynek a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. immár kizárólagos tulajdonosa. Kanta 2011-ben távozott a cégtől, és 2010-től már Pintér sem tulajdonosa a Civilnek, mert miniszteri kinevezésével párhuzamosan megvált vállalkozásaitól, viszont néhány éven át így is tulajdonostársak voltak.


Öt év múlva ennél is több lehet az övék

A hat tulajdonos közül senki sem válaszolt megkeresésünkre, hogy mi hozta így össze őket. A hírközlési hatóság kérdésünkre azt mondta, nem feladata, és nem is vizsgálta az engedélyt kérő cég tulajdonosi hátterét. Az NMHH áprilisban még elutasította a City Mail kérelmét, mert „az eszköz- és tárgyi feltételek, valamint az általános szerződési feltételei még nem voltak biztosítottak”, májusra azonban a cég ezt pótolta – állítja a hivatal.


A Magyar Posta nem is titkolja, hogy a versenytárs megjelenése nem kellemes számára. Kérdésünkre azt válaszolta, hogy míg jelenleg 2700 hivatalt és több száz mobilpostajáratot üzemeltet, addig az újonnan piacra lépő szolgáltatóval szemben nincs ilyen elvárás. Az MP az egyre szűkülő levélpiacon 2014-ben 90 milliárd forint árbevételt ért el, és ennek mintegy harmada származik az 50 gramm alatti üzleti (döntően számla)levelekből. Ha a City Mailnek sikerül jó ügyfeleket szereznie, akkor gyakorlatilag ebből a 30 milliárdból mazsolázhat.

Öt év múlva pedig gyökeresen megváltozhat a helyzet. A Magyar Postát 2020-ig jelölték ki az úgynevezett egyetemes szolgáltatásokra. Aki addig gyökeret ereszt a piacon, az előtt a későbbiekben új területek is megnyílhatnak.