Offshore-mutyi zajlik a szocialista mintakerületben az LMP szerint

Forrás: Vs.hu, Kozma Zsuzsi

-

Törvénycsomagot nyújtott be "az offshore-lovagok kisöprése érdekében" Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője.


Az ellenzéki politikus ezt szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján közölte. Szavai szerint "25 éve működik az az offshore nagykoalíció, aminek a Fidesz és az MSZP egyaránt részese", "ezek a pártok offshore-csatornákon keresztül rabolták ki ezt az országot negyedszázadon át". Hozzátette: ha az "offshore-nagykoalíció" nem működött volna a rendszerváltás óta, egyik megszorító-csomagra sem lett volna szükség.


Megismételte, a keddi szavazás a vagyonzárlati törvényről az Országgyűlésben azt mutatja, "157 barátja van az offshore-lovagoknak a magyar parlamentben", a törvény ugyanis "menlevelet adnak azoknak, például Tarsoly Csabának, akik hosszú évekkel ezelőtt már jó helyre, valamilyen offshore-paradicsomba mentették ki a vagyonukat". Az LMP pedig azért nem szavazta meg a javaslatot, mert szeretnék, „ha már a bűnelkövetés idejére vissza lehessen nyúlni" - mondta.

Schiffer András ismertetése szerint szerdán beterjesztett javaslata értelmében Magyarországon nem lehetne bejegyezni cégbíróságon offshore hátterű cégeket. Meg kívánják tiltani azt is, hogy állami vezetők, köztisztviselők, kormánytisztviselők offshore érdekeltséggel rendelkezzenek. „Ha a politikusoknak lehet offshore-érdekeltségük, azt jelenti, gátlás nélkül lehet a jövedelmet kiszivattyúzni, az adót elkerülni" - fogalmazott.


Az LMP szerint nagykoalíciós elkenés zajlik offshore-ügyekben


Javasolják megtiltani azt is, hogy a jövőben önkormányzat offshore-céggel „bármilyen jogügyletet kössön", és teljes offshore-tilalmat szeretnének elérni, vagyis, hogy közbeszerzéseknél még alvállalkozóként se lehessen alkalmazni offshore vagy átláthatatlan hátterű céget.

Schiffer András sajtótájékoztatóját a XIII. kerületben, a Pannónia utca 77-79. előtti egykori óvoda előtt tartotta, amelyet elmondása szerint ugyancsak offshore hátterű cégnek játszott át az önkormányzat. „A nagy kérdés, hogy a Brit Virgin-szigeteken milyen olyan befektető létezik, aki tisztességes szándékkal akar itt befektetni?" - fogalmazott.

Tempfli József, az LMP XIII. kerületi önkormányzati képviselője az óvoda értékesítésével kapcsolatban elmondta: a 200 férőhelyes óvodát az önkormányzat 2011-ben fel akarta újítani, azonban mégis az értékesítés mellett döntöttek, és 2014 decemberében egy árverésen adták el 725 millió forintért a kerületben több érdekeltséggel is rendelkező, elmondása szerint offshore hátterű Korall-Invest 2006. Kft.-nek, lehetővé téve a telek 85 százalékos beépítését. Hozzátette: a kerületben időközben óvoda-korszerűsítési program indult, ennek ellenére nem a felújítás mellett döntöttek, ami a legolcsóbb módja lett volna új óvodai férőhelyek létesítésének.