Offshore hátterű cég a Quaestor, az ügyészség is kimondta

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A belvárosi Fidesz tagja, Tényi István fordult az ügyészséghez Győr milliárdos Quaestor-befektetése miatt. Az ügyészség visszadobta a labdát.


A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség elutasította a fővárosi, V. kerületi Fidesz tagjának, Tényi Istvánnak a feljelentését, amelyet a Quaestor-botrány kapcsán tett Győr milliárdos befektetése miatt.


Tényi hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés gyanúja miatt tett feljelentést a főügyészségen, mivel álláspontja szerint a „Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. tulajdonosai között átláthatatlan, offshore tulajdonosok vannak, az önkormányzat költségvetéséből nem lehetett volna kifizetést, megbízást teljesíteni”. Tényi szerint a fenti ügylet „Magyarország Alaptörvényébe ütközik”.

Az Alaptörvény úgy rendelkezik, hogy szerződés csak olyan szervezettel köthető, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint az átruházott vagy hasznosításra átengedett nemzeti vagyon kezelésére vonatkozó tevékenysége átlátható.


Alaptörvény, 38. cikk

(1) Az állam és a helyi önkormányzatok tulajdona nemzeti vagyon. ...

(4) Nemzeti vagyon átruházására vagy hasznosítására vonatkozó szerződés csak olyan szervezettel köthető, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint az átruházott vagy hasznosításra átengedett nemzeti vagyon kezelésére vonatkozó tevékenysége átlátható.A főügyészség megállapította, hogy a győri önkormányzat 2014-es költségvetésről szóló rendelete alapján a polgármester jogosult volt olyan szerződést kötni, amellyel az önkormányzat két hónap alatt közel 4,5 millió forintnyi kamathoz jutott volna. Egyúttal kiderült az is, hogy a cég minősített többségű befolyást biztosító részvényeinek tulajdonosa a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt., amelynek viszont ugyanilyen minősített többségű befolyással bíró részvényese a liechtensteini Insula Management Establishment nevű cég.

Az offshore vonal miatt a főügyészség szerint „az átláthatóság »alkotmányos« követelménye nem teljesül”. Hozzáteszik: ez csak akkor lenne büntethető, ha fennállna annak a gyanúja, hogy az önkormányzatot vagyoni hátrány érte. Győr állampapírjait jelenleg is nyilvántartják a kamatokkal együtt, azokat az önkormányzat a zár alá vétel megszüntetése után megkapja. Az ügyész ezért a feljelentést elutasította.

Tényi Istvánnak nem ez az első és valószínűleg nem is az utolsó feljelentése. Az ország legnagyobb feljelentőjéről, a belvárosi Fidesz tagjáról itt olvashat portrét.