Offshore botrány: részletesen válaszolt az ügyvédi iroda

-

A média pontatlanul festi le a Mossack Fonseca tevékenységeit - írja válaszüzenetében a panamai offshore botrány főszereplője. Természetesen minden törvényesen zajlott, ők nem tudtak semmiről, és egyébként sincs itt semmi látnivaló.


A Mossack Fonseca szerint az újságírók felvetésekre és sztereotípiákra hagyatkoznak a cikkeikben, és arra építkeznek, hogy a nagyközönség nem ismeri azokat a tevékenységeket, melyeket az ügyvédi iroda végez. Az ügyvédi iroda ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy ők olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amely nemcsak világszerte elérhetőek, de népszerűek is, ráadásul tevékenységüket igen szigorú előírások szabályozzák.

Állításuk szerint ők mindig is együttműködtek a hatóságokkal, legutóbb például az amerikai adóhivatallal is, hogy amennyire lehet, biztosítani tudják, hogy az általuk bejegyzett társaságok ne foglalkozzanak pénzmosással, a terrorizmus támogatásával, adóelkerüléssel, vagy bármely más illegális tevékenységgel.

Azt is kiemelik, hogy az amerikai adóhatóság idén februárban külön hangsúlyozta, hogy Panama milyen komoly erőfeszítéseket tesz ezen tevékenységekkel szemben. Ezzel kapcsolatban azt is megjegyzik, hogy az alapítása óta eltelt 40 évben a Mossack Fonsecát semmilyen törvénytelenséggel sem vádolták meg.

Ugyanakkor, teszik hozzá, az ügyvédi irodának korlátozott lehetőségei vannak arra, hogy ellenőrizze a velük partnerségben lévő cégeket. „Nem vagyunk bevonva a cégek irányításába, így azok pénzügyeibe sem” - szögezi le a Mossack Fonseca. Amennyiben pedig valamilyen törvénytelenséget vettek észre, úgy egyből a hatóságokhoz fordultak, vagy ha ők keresték meg őket, akkor együttműködtek velük.

Az ügyvédi iroda néhány konkrét esettel kapcsolatban is megszólalt, így például a FIFA-botránnyal, Moammer Kadhafival, vagy éppen Robert Mugabéval kapcsolatban, ám minden esetben azt hangsúlyozta, hogy ők semmiféle közvetlen kapcsolatban nem álltak senkivel, így nem is tudtak arról, ha valaki esetleg törvénytelenségre használta a Mossack Fonseca által nyújtott szolgáltatásokat.