Odapörkölt a horvátoknak Szijjártó a Mol miatt

-

A külügyminiszter horvát kollégája előtt sem finomkodott, azt mondta, még soha nem voltak olyan rosszak a kétoldalú kapcsolatok, mint most.


Szijjártó Péter a horvát külügyminiszterrel, Miro Kovaccsal tárgyalt Budapesten, és azután beszélt arról, hogy most a két kormánynak az a nagy feladata, hogy erről a mélypontról kimozdítsa a kétoldalú kapcsolatokat. Közben persze az is igaz, hogy Horvátországban választások voltak, amelyen a jobboldali Horvát Demokrata Közösség, a HDZ nyert, márpedig ennek a pártnak az elnökével jó kapcsolatot ápol Orbán Viktor.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: az elmúlt hónapokban több méltatlan támadás érte Magyarországot az előző horvát kormány részéről, de tisztában vannak azzal, hogy mindehhez a jelenlegi horvát kormánynak semmi köze. Mivel azonban ezek a támadások és vádaskodások méltatlanok és elfogadhatatlanok voltak, nem tudnak úgy tenni, mintha nem történtek volna meg – magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter

Ezért rendezési tervet állítanak össze a vitás kérdések megoldására. A miniszter a fontos ügyek között említette a két ország közötti vasúti közlekedés helyreállítását, a Szarajevó–Eszék–Budapest-autópálya megépítését, a horvát LNG, vagyis cseppfolyósföldgáz-terminál kérdését, valamint a Mol–INA-ügyet.

Szijjártó Péter az LNG-terminállal kapcsolatban kifejtette: minden eddiginél kisebb a jelentősége, hogy mikor építi meg Horvátország a terminált, mivel az Európai Bizottság támogatásával egy másik, a romániai irány került előtérbe. Az orosz gázfüggőséggel szemben fontos lenne, hogy Magyarország más forrásból is nyersanyaghoz jusson, például Horvátországon keresztül, ahová akar Katarból is szállíthatnának gázt a tartályhajók.

A Mol–INA-ügyről pedig azt mondta Szijjártó: nagy segítség, hogy értelmesen és kulturáltan tudnak beszélni egymással, mert a jó párbeszéd hiánya beárnyékolja az államközi kapcsolatokat. A magyar olajipari cég többségi irányító szereppel bír a horvát olajcégben, érdekei azonban nem mindig esnek egybe a részvények száma alapján többségi tulajdonos horvát állammal. Az ellentétek akkor fajultak el, amikor a Mol elnökét, Hernádi Zsoltot is bíróság elé citálták korrupciós váddal.

„Magyarország azt várja, hogy olyan üzleti és jogi környezet jöjjön létre, amelyben a Mol felelős befektetőként tudja működtetni az INA-t, a két vállalat eredményes együttműködése pedig mindkét ország érdeke” – mondta Szijjártó. A magyar miniszter a kamerák előtt megjegyezte: új típusú kommunikációra van szükség az ügyben, és nem a médián keresztül kell üzengetniük egymásnak.

Szijjártó Péter a migrációs válsággal kapcsolatban azt mondta: Európa jelenleg védtelen, a déli–délkeleti szomszédságából érkező áradatot nem tudja megállítani, kontrollálni, ezért erős déli védvonalra van szükség, ha kell, bolgár–macedón védvonalat kell kiépíteni, különben nő a terrorfenyegetettség, és romlik a közbiztonság Európában.