Oda a mormonok támogatása

-

A mormonok nem szívelik Donald Trump republikánus elnökjelöltet, a republikánusok elveszíthetik a hagyományosan republikánus Utah államban a szavazóikat.


Donald Trump az előválasztási kampányban azt ígérte, hogy a novemberi elnökválasztáson a kék államokat, tehát a hagyományosan demokratákra szavazó államokat pirossá változtatja, vagyis megnyeri a republikánusoknak. A közvélemény-kutatásokra alapozott előrejelzések szerint azonban úgy tűnik, hogy még a hagyományosan republikánus államokban is elutasítják őt.

Az amerikai sajtóban kirívó példaként hozzák a hegyek ölelésében fekvő Utah államot, ahol túlnyomó többségben mormon vallásúak élnek. Ebben a szövetségi államban 1964 óta nem támogattak a szavazók demokrata párti elnökjelöltet, most azonban fordulni látszik a kocka, ráadásul azokban a szintén hagyományosan republikánus szövetségi államokban - Nevadában, Idahóban, Arizonában - ahol nagy lélekszámban élnek mormonok, ugyancsak meglepően nagy a republikánus elnökjelölt elutasítottsága.


Mormon templom a vallás „fővárosában”, Salt Lake Cityben.


A The New York Times szerint sok mormon szavazót az dühít, ahogyan Donald Trump a muszlim vallásúakat „kezeli”, s hogy a muszlim vallású külföldiek beutazásának átmeneti felfüggesztését helyezi kilátásba. Ebben ugyanis a mormonok a saját történelmi tapasztalataikat - vallásuk üldöztetését - vélik megismétlődni.

„A normális körülmények között republikánusokra szavazók mostanában szörnyű kettősségben őrlődnek: nem tudnak dönteni, mert akarnak ugyan szavazni, de nem biztosak abban, hogy hogyan szavazzanak” - fogalmazott a The New York Times helyszínen járt riporterének Tim Chambless, a Utah Egyetem politológus professzora. Chris Karpowitz, a provói Brigham Young mormon egyetem demokráciával és választásokkal foglalkozó központjának társigazgatója pedig azt hangsúlyozta: „a vallásszabadság nagyon fontos téma ebben az államban, és a bevándorlók vallásának vizsgálata mély aggodalmakat kelt”. Karpowitz leszögezte: „a mormonok különösen érzékenyek erre, tekintettel a saját történelmükre”.


Donald Trump – szeret másra mutogatni


Az első jelek, hogy a Republikánus Párt elveszítheti szavazóit Utah államban, március elején mutatkoztak: akkor ugyanis Mitt Romney, a 2012-es elnökválasztás republikánus elnökjelöltje, maga is mormon vallású üzletember, beszédet mondott az állam fővárosában, Salt Lake Cityben, és óvta az amerikaiakat Donald Trumptól. Március végén, a jelölőgyűléseken Trump veszített is párttársa, Ted Cruz, texasi szenátor mögött, és a júniusi közvélemény-kutatások már azt mutatták, hogy Trump és Clinton támogatottsága majdnem azonos.