Ocskay Lászlóról neveztek el utat Zuglóban

-

Az egykor több ezer zsidó ember életét megmentő magyar királyi századosról elnevezett út az Olof Palme sétány Ajtósi Dürer sor felőli vége és a Dózsa György út közötti szakaszon húzódik.


Ocskay László egykor a magyar hadsereg századosa volt. Budapesten 2500 üldözött férfit, nőt és gyermeket mentett meg a biztos haláltól 1944 őszén és telén, amikor Zuglóban, az egykori Abonyi utcai zsidó gimnáziumban - jelenleg ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola - kialakított "Ruhagyűjtő Munkásszázad" vezetőjeként a fegyveres SS-katonák által őrzött épületben rejtegette az üldözötteket. A megmenekültek között volt Goda Gábor író, Kadosa Pál zeneszerző, Kabos Ede kardvívó világbajnok, Kellér Dezső konferanszié és Ráday Imre színművész is.


Ocskay László összedolgozott Raoul Wallenberg svéd diplomatával, és így papírokkal is ellátta az üldözötteket. Példaértékű cselekedetét a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a Világ Igaza kitüntetéssel ismerte el.

Karácsony Gergely, zuglói polgármester úgy fogalmazott, szívügyének tekinti az olyan emberekre való emlékezést, akik az összefogást és a közös értékeket képviselik. A századost méltatva azt mondta, ő mindenki számára hős lehet. Felidézte, már készült egy dokumentumfilm Ocskay Lászlóról, de jó lenne, ha egy játékfilmet is forgatnának róla, hogy minél több ember megismerhesse őt és munkásságát.


Szita Szabolcs, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont friss igazgatója azt mondta, Ocskay László a magyar jövőt mentette, amikor anyákat és gyermekeket mentett meg, a következő feladat, hogy „beültessék" példáját a szívekbe és a gondolatokba.